Παραδοσιακός χαλβάς Θάσου Καλλιράχης

Ο χαλβάς με το κλειδί πήρε το όνομα γιατί αντί για μολύβι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το κλειδί από την εξώθυρα του σπιτιού που ήταν και μεγάλο!

Υλικά: Αλεύρι 2 κιλ, ελαιόλαδο Θάσου 4 φλιτζάνια , 3,5 φλιτζάνι στάχτη από ξύλα, ζάχαρη 1 κιλό, μέλι 1 φλιτζάνι, αυτά για το σιρόπι.

Σκεύη: Ένα μεγάλο ταψί και μια κούπα.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε λίγο το λάδι και ρίχνουμε μέσα τη στάχτη. Το λάδι με τη στάχτη το ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν παίρνουμε το ταψί το λαδώνουμε και αρχίζουμε να απλώνουμε τη ζύμη. Μόλις απλωθεί η ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί, παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα ρόμβου.

Στο κέντρο κάθε ρόμβου πατάμε με ένα μολύβι ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα έως 5 χιλιοστά, για να μπορέσει να απορροφήσει το σιρόπι στο κέντρο του κάθε κομμάτι. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και σε θερμοκρασία 200 βαθμούς ψήνουμε τη ζύμη για μια ώρα.

Το σιρόπι το βράζουμε και το κρατάμε ζεστό. Μόλις ψηθεί η ζύμη την βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει. Ο χαλβάς είναι έτοιμος.

Καλή σας Όρεξη!
The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.