Κάλυμνος: Το νησί των σφουγγαράδων!

Δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ εύκολος προορισμός για τους περισσότερους  τουρίστες! Αν όμως σας αρέσει:

 • η αναρρίχηση σε πανύψηλα επιβλητικά βράχια
 • οι καταδύσεις σε έναν βυθό που αποκοιμούνται πανάρχαια ναυάγια
 • τα μαγευτικά σπήλαια
 • οι υπέροχες παραλίες και
 • οι γραφικοί νησιώτικοι οικισμοί..

Αξίζει τότε να επισκεφτείτε τη Κάλυμνο: έναν συναρπαστικό προορισμό όπου προσφέρει περισσότερα από όσα φαντάζεστε!

Πως θα πάτε; → Πατήστε ΕΔΩ
Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ

Kalymnos

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Καλύμνου!

 1. Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου είναι κτισμένο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, της Πόθιας, και λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2009. Στο μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή εποχή τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του νησιού μέσα στους αιώνες.
 2. Ψέριμος: Η Ψέριμος είναι το μεγαλύτερο νησί που ανήκει στην Κάλυμνο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω και έχει έκταση 15 τ. χμ. Tο νησί είναι ορεινό, με χαμηλή βλάστηση, ενώ βρίθει από αυτοφυή κάππαρη, για την οποία ήταν φημισμένο από την Aρχαιότητα. Στο λιμάνι και μοναδικό οικισμό της Ψερίμου, τα Αυλάκια, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού για να κάνετε το μπάνιο σας.
 3. Αναρρίχηση στην Κάλυμνο: Η Κάλυμνος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διάσημο ζευγάρι Ιταλών αναρριχητών επισκέφτηκαν το νησί και είδαν τις τεράστιες δυνατότητες του νησιού σε ό,τι αφορά την αναρρίχηση. Από τότε η εισροή αναρριχητών είναι μεγάλη. Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε να διοργανώνεται στο νησί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης: το Kalymnos Rock Climbing Festival.
 4. Ιερό Δηλίου Απόλλωνα Καλύμνου: Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Καλύμνου κατά την αρχαιότητα. Στην περιοχή υπήρχαν λατρευτικά και πολιτικά κτίρια, όπως ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο, επιγραφές, αφιερώματα, αγάλματα θεών και ανδριάντες θνητών τα οποία ανεγέρθηκαν μεταξύ του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα βρίσκεται ανάμεσα στο Χωριό και τον Πάνορμο.
 5. Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου: Ανάμεσα στην Πόθια, την πρωτεύουσα του νησιού και της εξοχικής περιοχής του Πανόρμου, χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου βρίσκεται το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου. Χτίστηκε τον 10ο αι. κατά την περίοδο της Δυναστείας των Μακεδόνων, όταν η Κάλυμνος ανήκε στο θέμα της Σάμου.
 6. Παραλίες της Καλύμνου: Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Ακτή, μια ήρεμη, αμμώδης παραλία με διάφορα καταλύματα, ταβέρνες και καφέ. Δυτικά, απέναντι από την Τέλενδο βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Μασούρι με τα άσπρα σπιτάκια και τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Κοντά στο Μασούρι βρίσκονται οι Μυρτιές, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με μια όμορφη βοτσαλωτή παραλία περίπου 700 μέτρων. Στον οικισμό του Πανόρμου, λίγο πιο νότια από τις Μυρτιές βρίσκονται το Καντούνι και ο Πλατύς γιαλός, οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.
 7. Δάμος: Η περιοχή του Δάμου (Δάμος = Δήμος) βρίσκεται στα βόρεια του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Πόθια στις Ελιές. Ο αρχαίος οικισμός άκμασε από τους πρώιμους Ελληνιστικούς ως τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή. Στα βόρεια του οικισμού διακρίνεται το τείχος που τον προστάτευε ενώ έξω από το τείχος είναι η νεκρόπολη με διάφορους λαξευτούς τάφους. Τάφοι, επίσης υπάρχουν και στις νότιες παρυφές του Δάμου οι οποίοι χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.
 8. Πόθια: Η Πόθια είναι το λιμάνι της Καλύμνου καθώς και η πρωτεύουσα της. Είναι ένας εξαιρετικά γραφικός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά, με όλα τα σπίτια να κοιτάνε προς τη θάλασσα. Στη δυτική πλευρά του νησιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Σάββα με τη θέα να είναι μαγευτική.
 9. Λαογραφικό Μουσείο Καλύμνου: Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, δίπλα στο Δημαρχείο, στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής. Τα διάφορα εκθέματα του μουσείου απεικονίζουν τη ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία και τη μέθοδο της σπογγαλιείας, αλλά και πολλά αντικείμενα από ναυάγια παλιών πλοίων.
 10. Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων: Το μουσείο Θαλάσσιων ευρημάτων βρίσκεται στην περιοχή Βλυχάδια στη νότια πλευρά της Καλύμνου. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία των αδελφών Βαλσαμίδη, οι οποίοι από την αγάπη τους για τη θάλασσα και το νησί τους, έφτιαξαν με πολύ κόπο και μεράκι αυτό το πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Kalymnos

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.