Δήλος!

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1990, η Δήλος!

Γύρω στο 90 π.Χ. στο μικρό αυτό νησί, που δεν είναι παρά μια κουκίδα στο χάρτη της Μεσογείου, κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι. Από τις αναθηματικές επιγραφές και τα ταφικά μνημεία της Ρήνειας φαίνεται ότι εκτός από τους Αθηναίους και τους Ρωμαίους κατοικούν άνθρωποι από την Πελοπόννησο, την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, την Αιολίδα, την Ιωνία, τη Λυδία, την Καρία, τη Λυκία, τη Βιθυνία, την Παφλαγονία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Συρία, τη Μηδία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Αραβία.

Δήλος

Έτσι για πρώτη ίσως φορά στην ανθρώπινη ιστορία σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της γης συνυπάρχουν ειρηνικά όλοι σχεδόν οι λαοί της Μεσογείου. Τα πλοία που έφταναν διαρκώς στα λιμάνια της Δήλου δεν έφερναν μονάχα εμπορεύματα, αλλά και ανθρώπους και νέα και ιδέες από όλες σχεδόν τις παραλιακές πόλεις της Μεσογείου. Ο τότε κόσμος έμοιαζε να είναι μια μικρή γειτονιά γύρω από τη Μεσόγειο που τους ένωνε και μας ενώνει.

Δήλος

Η Δήλος, είναι ένα μικρό νησί, των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Σήμερα, ο πληθυσμός του είναι 24 κάτοικοι, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στο προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού μουσείου της Δήλου. Το νησί διαθέτει επίσης μικρό λιμανάκι στη δυτική του πλευρά, το οποίο εξυπηρετεί τα τουριστικά πλοιάρια που φέρνουν επισκέπτες για τον αρχαιολογικό χώρο. Η Δήλος είναι ένα άγονο νησί όπου το μεγαλύτερο ύψωμά της είναι το γρανιτικό βουνό Κύθνος, που στους πρόποδές του βρισκόταν η αρχαία πόλη της Δήλου που οι ανασκαφές την έφεραν ολόκληρη στο φως. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε λοιπόν αυτο το μικρό νησάκι με την τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά!

Δήλος

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ακόλουθα:

  • Η αγορά των Ερμαϊστών ή Κομπεταλιαστών, ανοιχτή πλατεία δίπλα στο λιμάνι, από τις σπουδαιότερες αγορές της ελληνιστικής πόλης.
  • Ο ναός των Δηλίων, ανολοκλήρωτος περίπτερος δωρικός ναός, ο μεγαλύτερος από τους τρεις του Απόλλωνα.
  • Το άνδηρο των λεόντων. Τα μνημειώδη μαρμάρινα λιοντάρια έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο.
  • Το ίδρυμα των Βηρυτίων Ποσειδωνιαστών, αποτελούμενο από μια κεντρική αυλή με περιστύλιο, γύρω από την οποία υπάρχουν δωμάτια και ναΐσκοι.
  • Το θέατρο, λίθινο, χωρητικότητας περίπου 5.500 θεατών.
  • Ο ναός της Ίσιδος, δωρικός, στους πρόποδες του όρους Κύνθου.
  • Ο ναός της Ήρας, δωρικός, χτισμένος πάνω στα λείψανα αρχαιότερου ναού.
  • Η οικία του Διονύσου, ιδιωτική κατοικία του τέλους του 2ου αιώνα π.Χ., που οφείλει την ονομασία της στο ψηφιδωτό του αιθρίου της.

Δήλος

Πρόσβαση: Καθημερινά (καιρού επιτρέποντος) υπάρχει σύνδεση με τη Μύκονο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καραβάκια συνδέουν το νησί και με την Τήνο και τη Νάξο. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός τις Δευτέρες.

Δήλος

Πως θα πάτε; → Πατήστε ΕΔΩ
Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.