Σκύρος!

H Σκύρος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους και τοποθετείται στο νησιωτικό συγκρότημα των Σποράδων. Στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι ορεινή, με δύο διακριτούς ορεινούς όγκους στο βόρειο και το νότιο τμήμα. Το βόρειο τμήμα καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος, ενώ στα διαδοχικά υψώματα και βουνά δεσπόζει η κορυφή Όλυμπος. Στο νότιο τμήμα κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Κόχυλα, ενώ τα βουνά είναι χέρσα και βραχώδη.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Χωριό ή Σκύρος, η οποία βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νησιού προς το Αιγαίο πέλαγος. Όμορφοι οικισμοί της Χώρας είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα. Νοτιότερα από τη Χώρα βρίσκονται επίσης οι οικισμοί Ασπούς και Αχίλλι, ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν επίσης οι οικισμοί Τραχύ, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκύρου, και η Ατσίτσα, στις δυτικές ακτές. Το βασικό λιμάνι είναι η Λιναριά, στη νοτιοδυτική ακτή στον ομώνυμο όρμο, από όπου και το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα Σκυριανό Αλογάκι

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυριανό αλογάκι χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως poni λόγω της μικροσωμίας του (poni=μικρόσωμο άλογο), όμως η όποια ομοιότητα του με τα γνωστά μας poni της Βόρειας Ευρώπης σταματάει εκεί γι’ αυτό και η ακριβής αναφορά σε αυτό δεν είναι παρά «σκυριανό αλογάκι».

Skyros Ponies

Παραλίες!

Στο βόρειο τμήμα του νησιού κολυμπήστε στις παραλίες του Πεύκου, του Αγίου Φωκά και της Ατσίτσας. Η διαδρομή ως εκεί είναι από τις ωραιότερες, μια κι ένα μεγάλο μέρος της διασχίζει με βατό χωματόδρομο το προστατευόμενο πευκόδασος του νησιού.

  • Ο Πεύκος με τη μεγάλη αμμώδη παραλία του είναι περικυκλωμένος από πευκόφυτες πλαγιές, διάσπαρτες από μάρμαρα του παλιού λατομείου.
  • Ο μικρός Άγιος Φωκάς έχει ψιλό βοτσαλάκι, χέρσα χωράφια πίσω του και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.
  • Η Ατσίτσα, με τη βοτσαλωτή παραλία της, ξεχωρίζει για την ομορφιά του τοπίου που την περιβάλλει.
  • Η αμμώδης παραλία της Ασπούς, με τα πευκάκια στην άκρη της, έχει λίγες ομπρέλες και είναι σχετικά έρημη.
  • Η Καλαμίτσα, πάλι, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς στο νησί και αγαπημένος προορισμός των surfers, αφού την πιάνει γερά ο βοριάς.
  • Μετά την Καλαμίτσα βρίσκεται η αμμώδης και ερημική Κολυμπάδα και πολύ πιο πέρα η παραλία Ρένες με χοντρό βότσαλο, ιδανική για ψαροντουφεκάδες, αλλά χρειάζεται 4×4 για να την προσεγγίσετε.
  • Περίπου 12 χλμ. από το Χωριό βρίσκεται η παραλία του Αγίου Πέτρου, με ψιλό χαλικάκι και γαλάζια κρυστάλλινα νερά και λίγο μετά οι αμμουδιές της Κυρά-Παναγιάς και της Καλογριάς.
  • Η Γλυφάδα έχει άμμο και γαλανά νερά, ενώ σε μια άκρη της αναβλύζει γλυκό νερό, εξαιτίας του οποίου πήρε και το όνομά της.
  • Το καϊκάκι που φεύγει από τη Λιναριά θα σας πάει στο νησάκι Σαρακήνικο αλλά και στις θαλασσινές σπηλιές με τα σμαραγδένια νερά και τους σταλακτίτες.

Αξιοθέατα

Πάνω από την χώρα, στην κορυφή του βράχου, δεσπόζει το Βυζαντινό φρούριο, που είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του 5ου π.Χ. αιώνα. Πάνω στο φρούριο είναι κτισμένο το καστρομοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 895 μ.Χ. Ένας πλατύς δρόμος, που οι ντόπιοι αποκαλούν Μεγάλη Στράτα, οδηγεί από τη χώρα στο Κάστρο.

Η Χώρα διαθέτει αρχαιολογικό και ιστορικό λαογραφικό μουσείο. Το αρχαιολογικό μουσείο είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά Μουσεία της Ελλαδας. Το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από τον Μάνο Φαλτάιτς και στεγάζεται στο παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Φαλτάιτς, που οι ρίζες της χάνονται στο Βυζάντιο.

Πως θα πάτε; → Πατήστε ΕΔΩ
Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ 

Skyros

Στη Χώρα υπάρχουν αρκετές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Σπουδαιότερες είναι της Αρχοντοπαναγίας κοντά στο Κάστρο, της Παναγίας της Ελεημονήτριας, της Παναγίας του Θοδωρή και των ταξιαρχών. Στο βόρειο άκρο της Χώρας βρίσκεται η Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, όπου έχει στηθεί χάλκινο άγαλμα του Βρετανού ποιητή Ρούμπερτ Μπρούκ, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στις Τρείς Μπούκες, στο νότιο τμήμα του νησιού.

The Say Greece Team!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.