Παραδοσιακή Κουζίνα Σκύρου

Η παραδοσιακή κουζίνα Σκύρου διακρίνεται για τον πλούτο της, γεγονός που οφείλεται στη ποικιλομορφία του εδάφους, βοσκοτόπια στο Νοτιά και δάση και καλλιέργειες στο Βορρά και από την άλλη στην ποικιλία των αγροδιατροφικών της προϊόντων και την αφθονία των αλιευμάτων της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι εμβληματικά εδέσματα του νησιού είναι το κατσικάκι και η αστακομακαρονάδα με ενδιάμεσο εκπρόσωπο την σκυριανή λαδόπιτα.

Συνταγή με ακριβή δοσολογία δεν υπάρχει, άλλωστε η κάθε νοικοκυρά έχει τον τρόπο της, αλλά σε γενικές γραμμές βάση της λαδόπιτας είναι η ζύμη.

  • Σε μια λεκάνη ζύμης για δύο κιλά αλεύρι, χρησιμοποείται ένα φακελάκι ξηρής μαγιάς, μία μυτιά αλάτι και νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη εύπλαστη, λίγο πιο ρευστή από του ψωμιού.
  • Αφού μείνει καμιά ώρα  στη λεκάνη, ώσπου να φουσκώσει, καλυμμένη με πετσέτα, η ζύμη πλάθεται σε μικρές μπάλες που να χωράνε ανάμεσα στις παλάμες των χεριών και κατόπιν ακουμπιούνται  πάνω στον λαδωμένο πάγκο.
  • Εκεί αρχίζει η φάση τους απλώματος της ζύμης με τα δάκτυλα ώστε να απλωθεί πολύ και να φτάσει το μέγεθος ενός πιάτου, με πάχος περίπου μισό με ένα εκατοστό.
  • Στο μεταξύ σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνεται λάδι (σπολέλαιο ή ελαιόλαδο) ώσπου να κάψει και ρίχνεται η  πίτα.
  • Ένα λεπτό από τη μια μεριά, άλλο ένα από την άλλη και η λαδόπιτα βγαίνει στο πιάτο.

Λεπτές και τραγανές ή πιο ψωμομένες, συμπαγείς ή με μια τρύπα στη μέση, λιγότερο ή περισσότερο αφράτες, οι σκυριανές λαδόπιτες συνοδεύονται με φρέκια μυζήθρα ή το ξινοτύρι ενώ για την γλυκιά θα χρειαστεί η συνδρομή  του μελιού ασμυριάς και θρούμπης ή του πετιμεζιού. Η σκυριανή λαδόπιτα είναι μια από τις πιό απλές και αλλά τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικές γεύσεις των νησιών του Αιγαίου.

Καλή Σας Όρεξη!
The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.