Κάρπαθος!

“Κάρπαθος όμορφο νησί, χαίρου την ομορφιά σου, 
στολίδι είναι ξεχωριστό, καθένα απ’τα χωριά σου”

karpathos

Πως θα πάτε; →  Πατήστε ΕΔΩ
Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ!

Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και μετά τη Ρόδο αποτελεί το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου. Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Γιαυτό και ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος!

Το βραχώδες αλλά παλαιότερα καταπράσινο νησί, που όμως έχει πλέον καεί σε ένα μικρό μέρος του κυρίως στα νότια, χαρακτηρίζεται από τις ψηλές βουνοκορφές του, οι οποίες αγγίζουν τα 1215μ. Βέβαια, διατηρεί ακόμα μέτριας έκτασης πυκνά και αραιότερα πευκοδάση στα βόρεια και στα κεντροδυτικά του νησιού. Έτσι, το έντονο ανάγλυφο χαρίζει στον επισκέπτη τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Ψηλά βουνά απ’ τη μια και απότομες χαράδρες από την άλλη. Στα βράχια και τις βραχώδεις ακτές υπάρχουν ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγαιόγλαρος, δύο υπό εξαφάνιση είδη πουλιών. Η Κάρπαθος είναι και πέρασμα αποδημητικών πτηνών.

Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα, οι περισσότερες είτε με το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, είτε με εκδρομικά πλοιάρια από την πόλη της Καρπάθου. Μερικές από αυτές έχουν βραβευθεί με την τιμητική γαλάζια σημαία, λόγω της ασφάλειας, της οργάνωσης και της καθαριότητάς τους. Υπάρχουν και άγνωστες και απόκρημνες ακτές, που προσεγγίζονται με μονοπάτια που περνούν μέσα από πεύκα και πηγές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως στα κεντρικά του νησιού. Στα βόρεια του νησιού εκτείνεται η ακατοίκητη νησίδα Σαρία, με την οποία η Κάρπαθος παλαιότερα ήταν ενωμένη.

karpathos11

Που θα πάτε για μπάνιο;

Ευτυχώς η Κάρπαθος έχει παραλίες για όλα τα γούστα! Από τις διάσημες και βραβευμένες με μπλε σημαία, Κυρα-Παναγία και Αγίου Νικολάου μέχρι τις πιο απομακρυσμένες όπως οι Διακόφτης και Ψωράρης.

Παραλία Κυρά Παναγιά: Οργανωμένη παραλίαόπου θα βρείτε οτι χρειαστείτε, με μια υπέροχη αμμουδιά αλλά και νερά που θα απολαύσετε!

Παραλία Άγιος Νικόλαος: Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη παραλία πραγματικά θα σας μαγέψει! Τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά σε συνδιασμό, με τους βράχους και την βλάστηση, αλλά και το παράπλευρο λιμανάκι όπου φιλοξενεί αρκετά καΐκια που προμηθεύουν τα τοπικά ταβερνάκια με ολόφρεσκα ψάρια καθιστά όλο το τοπίο μοναδικό!

Παραλία Πηγάδια: Είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού καθώς είναι η παραλία της πρωτεύουσας. Είναι μια οργανωμένη παραλία με καθαρά νερά, ψιλή άμμο καθώς και όλες της ανέσεις όπως διαμονή και διασκέδαση για όλες τις ηλικίες!

Παραλία Διαφάνι: Η παραλία είναι βοτσαλωτή με διάφανα πεντακάθαρα νερά και είναι μέρος του ομωνύμου οικισμού! Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και ότι άλλο θελήσετε! Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες Αχάτα, Αμοοπή, Άπελλα!

Τι θα δείτε στην Κάρπαθο;

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου που βρίσκεται στα Πηγάδια !
  • Το Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο Πυλών!
  • Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας!
  • Αξίζει να επισκεφτείτε το Μεσοχώρι Καρπάθου!

The Say Greece Team 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.