Νίσυρος!

Το εκρηκτικό νησί των Δωδεκανήσων!

Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Aποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., μέσα στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες.

✔️ Πως θα πάτε; → Πατήστε ΕΔΩ
✔️ Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ 

Nisiros

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Μανδράκι, με λευκά σπίτια απλωμένα κάτω από τον επιβλητικό βράχο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής! Η Νίσυρος φέρνει κατι απο άλλες δεκαετίες! Τα παραδοσιακά χωριουδάκια, τα καφενεία, οι πλατείες για ουζάκι και βόλτα, τα εκκλησάκια, τα θερμά λουτρά, οι περίπατοι στα μονοπάτια του νησιού δημιουργούν ένα σκηνικό που θες να σαι ο πρωταγωνιστής του!

Τι θα δείτε στην Νισυρο;

Το Ηφαίστειο:  Πάμε μια βόλτα στον Στέφανο; Έτσι ονόμασαν οι κάτοικοι του νησιού τον μεγαλύτερο κρατήρα του κόσμου μάλλον για να νιώθουν πιο οικεία μαζί του!

Το Κάστρο του Μανδρακίου: Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο Μανδράκι, χτισμένο ψηλά σε ένα βράχο σε υψόμετρο 150 μέτρα. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι η πολιούχος του νησιού. Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου οπότε γίνεται και μεγάλο πανηγύρι.

Το Ηφαιστειακό Μουσείο: Το Μουσείο βρίσκεται στα Νικιά, σε προνομιούχα θέση πάνω στα χείλη της καλδέρας, απ’ όπου προσφέρεται πανοραμική άποψη του εσωτερικού της καλδέρας και του ηφαιστείου. 

Οι κύριοι χώροι του Μουσείου φιλοξενούν τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Γένεση και δομή ηφαιστείων
2. Ηφαιστειακές διεργασίες και προϊόντα
3. Τα ηφαίστεια της Ελλάδας
4. Το Ηφαίστειο Νισύρου
5. Τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας
6. Ηφαίστεια – Περιβάλλον – Άνθρωπος

Το Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κυρίως χρηστικά, φωτογραφίες, ενθύμια Νισυρίων, κεντήματα και μία παραδοσιακή νισυριακή κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια ενοποιήθηκε με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του νησιού και στεγάζεται στην οικία Ειρήνης Πατρίκη απέναντι από το ναό της Ποταμίτισσας, τον καθεδρικό ναό του Μανδρακίου.

Εμπορειός: Ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε στην Νίσυρο είναι ο Εμπορειός! Ενα χωριό σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το Μανδράκι όπου αριθμεί λίγους μόνιμους κατοίκους! Ένα χωριο με ξεχωριστή αρχιτεκτονική όπου στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο του Εμπορειού με βάση της βυζαντινής εποχής και τείχος που ανήκει στους Ιππότες του τάγματος της Ρόδου. Μέσα στο κάστρο, βρίσκεται ο ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ, χτισμένος στα τέλη του 13ου αιώνα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και λόγω της θερμότητάς της θεωρείται φυσική σάουνα.

Πάμε παραλία;

  • Γιαλισκάρι: Κάποτε ήταν γνωστή και με την ονομασία «λευκή ακτή». Τώρα πλέον έχει αποκτήσει και πάλι τη σκούρα άμμο της.
  • Λυές: Η παραλία ξεκινάει μετά τους Πάλους και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μια μεγάλη παραλία σε μήκος όπου σε κάποια σημεία υπάρχουν και βότσαλα, όμως τη μεγαλύτερη περιοχή καλύπτει σκουρόχρωμη αμμουδιά.
  • Πάλοι: Η μεγάλη παραλία του χωριού έχει άμμο, βότσαλα και δέντρα και χωρίζεται στις ακρογιαλιές Κατσούνι, Λιες και Παχιά Άμμο. Η παραλία του είναι όμορφη με πολλά αρμυρίκια. Παρόλο που αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ηρεμία του.
  • Παχιά Άμμος: Πολύ πλατιά παραλία με την άμμο της να είναι χονδρόκοκκη και σκουρόχρωμη.
  • Χοχλάκοι: Πήρε το όνομά της λόγω των μεγάλων και λείων βότσαλων που διαθέτει τόσο έξω όσο και μέσα στη θάλασσα.

The Say Greece Team!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s