Κεφαλονιά!

Ένα στολίδι στο Ιόνιο!

Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι νησί του Ιονίου πελάγους κι ανήκει στα Επτάνησα! Είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.

✔️ Πως θα πάτε; → Πατήστε ΕΔΩ
✔️ Που θα μείνετε; → Πατήστε ΕΔΩ 

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά. 

Κυριότερα ακρωτήρια είναι η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεοδώρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά.

Το ξέρατε ότι η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ;

Τι άλλο θα δείτε στην Κεφαλονιά;

Το θαλασσινό νερό που εξαφανίζεται στις Καταβόθρες και το μυστικιστικό σπήλαιο της Μελισσάνης! Οι Καταβόθρες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί, αφού το νερό εξαφανίζεται από τις ρωγμές κοντά στην ακτή. Για χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και δεν ήξεραν πού πήγαινε το νερό. Τελικά, έκαναν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας μια χρωματιστή χημική ουσία την οποία έβαλαν στο νερό από τις Καταβόθρες. Ανακάλυψαν ότι το νερό διέσχισε υπογείως ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, σχηματίζοντας τρύπες στα ασβεστολιθικά πετρώματα του εδάφους, και κατέληξε στο σπήλαιο της Μελισσάνης.

 • Το σπήλαιο Μελισσάνης: Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στη Σάμη, στην ανατολική ακτή του νησιού και στο εσωτερικό του βρίσκεται μια γαλάζια λίμνη. Από τότε που η οροφή του σπηλαίου κατέρρευσε και οι αχτίδες του ήλιου άγγιξαν την επιφάνεια της λίμνης, η αντανάκλαση του νερού στα τοιχώματα του σπηλαίου δημιουργεί μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες. Τα αρχαία ερείπια που ανακαλύφθηκαν απέδειξαν ότι το σπήλαιο ήταν ιερός τόπος αφιερωμένος στο θεό Πάνα και απλώς ενίσχυσαν το μυστήριο. Σύμφωνα με το μύθο, η Μελισσάνθη ήταν νύμφη η οποία αυτοκτόνησε στη λίμνη επειδή ο θεός Πάνας απέρριψε τον έρωτά της.
 • Σπήλαιο της Δρογαράτης: Ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια, όταν ένας σεισμός αποκάλυψε την κύρια είσοδό του. Έχει βάθος 60 μέτρα, η θερμοκρασία είναι 18 βαθμοί και η υγρασία 90%! Η ηλικία του σπηλαίου εκτιμάται ότι είναι 100.000.000 χρόνια και μόνο ένα μέρος αυτού είναι προσβάσιμο. Πιθανόν συνδέεται και με άλλα σπήλαια στην περιοχή και λόγω της σπουδαίας ακουστικής του, έχει φιλοξενήσει πολλά πολιτιστικά δρώμενα.
 • Η μονή Κηπουραίων, η γέφυρα De Bosset στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου.
 • Η Κουνόπετρα είναι ένας μεγάλος βράχος κοντά στο χωριό Ματζαβινάτα, ο οποίος κουνιόταν ρυθμικά από μόνος του.
 • Οι φάροι των Αγίων Θεοδώρων και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Η Κεφαλονιά και οι παραλίες της!

 • Η Μύρτος: Η πιο διάσημη παραλία του νησιού, 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Η παραλία καλύπτεται από όμορφα λευκά βότσαλα που κάνουν έντονη αντίθεση με τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας.
 • Η Αντίσαμος: Εδώ γυρίστηκαν κάποιες σκηνές από την ταινία το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι! Έχει λευκά βότσαλα και τα νερά της είναι βαθιά!
 • Η Έμπλυση: Μια πανέμορφη παραλία κοντά στο Φισκάρδο! Εχει βότσαλα και λευκά βράχια!
 • Το Φώκι: Άλλη μια παραλία κοντά στο Φισκάρδο! Πήρε το όνομά της από τις μεσογειακές φώκιες μονάχους μονάχους που υπάρχουν στην παραλία! Έχει ρηχά νερά και είναι οτι πρέπει για οικογένειες!
 • Η Σκάλα: Είναι παραλία με άμμο και έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία!
 • Τα Λουρδάτα: Είναι μια οργανωμένη παραλία που περιβάλλεται από τον Αίνο και τους όμορφους καταρράκτες του και με λευκή άμμο!
 • Η παραλία Ξι: Είναι παραλία με άμμο, αλλά αυτό που την κάνει διαφορετική,είναι το κόκκινο χρώμα της άμμου! Η άμμος είναι πλούσια σε άργιλο, ο οποίος της δίνει αυτό το ιδιαίτερο χρώμα.
 • Άλλες παραλίες επίσης είναι: Ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός, τα Μήνια, ο Κατελειός, οι Άμμες, η παραλία του Άγιου Θωμά! Οι παραλίες Άβυθος, Τραπεζάκι, Λιμένια, Μακριά Πέτρα και Λάζαρος αλλά και οι Πετανοί και ο Μέγας Λάκκος!

The Say Greece Team

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.