Κύθνος!

Την Κύθνο την αγαπάς για την απλότητα της και την φιλοξενεία της!

Η Κύθνος ή Θερμιά είναι το πρώτο νησί της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο! Απέχει από τον Πειραιά (περίπου μιάμιση ώρα με ταχύπλοο ή 3 ώρες με συμβατικό πλοίο) ή από το Λαύριο (2 ώρες με συμβατικό πλοίο). Ιδανική τόσο για μικρές αποδράσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές.

Είναι ένα νησί με αμέτρητες παραλίες, κυκλαδίτικα τοπία μα κυρίως η μοναδική φιλοξενεία των κατοίκων είναι αυτή που θα σας συγκινήσει! Η Κύθνος διαθέτει 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσιτές οδικά. Παλαιότερα στην Κύθνο ευδοκιμούσε πολύ το κριθάρι και κύριος αγοραστής ήταν η ζυθοποιία Φιξ. Άλλα κύρια προϊόντα είναι το μέλι τα σύκα, το κρασί, τα αμύγδαλα. Στην Κύθνο επίσης τα δέντρα σπανίζουν!

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η Χώρα ή Μεσαριά που αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού και η Δρυοπίδα! Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι Μέριχας, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η περιοχή αυτή της Κανάλας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού καθώς παραθερίζουν εκεί πλήθος τουριστών. Φημίζεται ακόμη, ως το πιο πράσινο σημείο του νησιού. Εκτός από αυτούς υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι οικισμοί. Έχει σχεδόν καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά, το λιμάνι του Λαυρίου και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη (Σύρος) καθώς και με άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων, με συμβατικά κυρίως πλοία και ταχύπλοα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην αριστερή πλευρά του Μέριχα ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, υψώνεται ο ναός των Αγίων Ακινδύνων. Οι Άγιοι (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδοφόρος & Αφθόνιος) είναι οι προστάτες του λιμανιού και των καραβιών του. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Κανάλα που έχει πάρει το όνομα του από την Παναγιά Κανάλα. Ο ναός της Παναγίας της Κανάλας χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα αναδύθηκε από την θάλασσα στο στενό ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Κανάλα είναι ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης το 1575. Την Παναγιά την Κανάλα την αναφέρει και ο Νίκος Γκάτσος στο περίφημο Κυκλαδίτικο που έχει μελοποιήσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η Κύθνος και οι παραλίες της!

Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κόλπους, όρμους και μοναδικές παραλίες με  κρυσταλλένια νερά και άφθονη σκιά από τα αλμυρίκια. Κάποιες απ τις παραλίες της είναι:

  • Μεγάλη Αμμος Κανάλας! Μεγάλη αμμουδερή παραλία, όπως ακριβώς λέει και το όνομά της. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας.Είναι από τις παραλίες που μαζεύει τον περισσότερο κόσμο! Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Αντώνηδες.
  • Κολώνα! Εντυπωσιακή παραλία που θα σας εκπλήσσει ευχάριστα! Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση παρέχοντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.
  • Μέριχας! Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.
  • Αγιος Δημήτριος! Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό.
  • Επισκοπή! Όμορφος, απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αρμυρίκια.
  • Λουτρά! Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν βουτήξετε στην άκρη της, μπορείτε να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής πηγής η οποία καταλήγει σε αυτήν την παραλία.
  • Ποτάμια! Μαγικη απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Αγ. Σώστη.

Πως θα πάτε; → ΕΔΩ
Που θα μείνετε; → ΕΔΩ

Και πολλές άλλες που αξίζει τον κόπο να τις ανακαλύψετε!

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s