Αγία Άννα – Ευβοίας!

Καταπράσινη, με όμορφες και μεγάλες παραλίες, η Αγία Άννα στη Βόρεια Εύβοια, παραμένει η πιο εύκολη λύση του Αθηναίου εκδρομέα.

Η Αγία Άννα είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμους! Σε αυτό συμβάλει η μεγάλη παραλία του παραλιακού οικισμού Αγκάλης και του οργανωμένου κάμπινγκ που διαθέτει! Ο κύριος οικισμός βρίσκεται σε μια πλαγιά σε υψόμετρο 300 μετρα απο την θάλασσα και γύρω στα 6 χιλιόμετρα από την υπέροχη παραλία της!

Η παραλία της Αγίας Άννας, η Αγκάλη, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της βόρειας Εύβοιας και βρέχεται φυσικά από το Αιγαίο και τα πεντακάθαρα νερά του! Έχει μήκος γύρω στα πέντε χιλιόμετρα και θα βρείτε μαγαζιά με καφέ, ουζερί, ταβέρνες για φρέσκο ψαράκι! Επίσης, στην Αγκάλη θα βρείτε ξενοδοχεία κα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και το μεγάλο κάμπινγκ της Αγίας Άννας.

Σύμφωνα με έρευνες αρχαιολόγων και, από διάφορα ευρήματα, φαίνεται πως στην περιοχή υπήρχαν οικισμοί από την παλαιολιθική ακόμα περίοδο. Πολλά οικήματα έχουν βρεθεί και στην χερσόνησο του Αγίου Βασιλείου στην Αγκάλη που παραπέμπουν σε οχυρωμένη θέση. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η Αγία Άννα όπως και τα άλλα χωριά της Β. Εύβοιας, παρότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα με τους Τούρκους, δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από πειρατές οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ονομασία μικρού κόλπου στην Αγκάλη με την ονομασία «Σαρακήνικο». Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Αγία Άννα συνέχισε να είναι σημαντικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Αξιοθέατα!

  • Το λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί από το 1981, με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά, γεωργικά, οικιακά και άλλα εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι. 
  • Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
  • Στην βόρεια πλευρά, βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Άννας με την θαυματουργή εικόνα από όπου πήρε και το όνομά του ο οικισμός και η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.
  • Η λίμνη Ευβοίας και οι καταράκτες Δρυμώνα.

Γιορτές!

Στις 25 Ιουλίου γιορτάζεται η Κοίμηση της Αγία Άννας. Την Παραμονή το απόγευμα γίνεται Δοξολογία στον παλαιό Βυζαντινό Ιερό Ναό της Αγία Άννας, όπου συρρέει πλήθος πιστών, και τιμητών της χάρης της. Ο μητροπολίτης Ευβοίας και Ιερείς ψάλλουν τη δέηση προς την Αγία και ακολουθεί η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Αγίας, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Το βράδυ γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

The Say Greece Team 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.