Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τα Σύβοτα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας και αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο: καταπράσινοι λόφοι τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιόρδ, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες δικαιολογούν απόλυτα το ότι τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται πληθώρα από νησιά, κυριότερα εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Η ιστορία συνδέει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από το Θουκιδίδη “Σύβοτα νησιά”, μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομα του οικισμού κατά τη τουρκοκρατία ήταν Μούρτος το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 50. Η σημαντικότητα του παρελθόντος κατάφερε να κρατηθεί μέχρι και σήμερα. Τα Σύβοτα αποτελούν αφετηρία για μια εξόρμηση στα μνημεία της Ηπείρου, όπου θα μείνει πραγματικά ανεξίτηλη στη μνήμη όλων όσων τη δοκιμάσουν.

Οι εξαιρετικές παραλίες της περιοχής των Συβότων οι οποίες ξεχωρίζουν για την σπάνια και μοναδική φυσική ομορφιά τους, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Μερικές από τις κυριότερες είναι: η Μικρή και η Μέγα Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια, ο Γαλλικός, η Ζέρη, η ΔΕΗ, και η Πισίνα.

  • Η Μέγα και η Μικρή Άμμος: Αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της περιοχής – λίγο έξω από το χωριό, με κατεύθυνση προς τη Πέρδικα – και έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι οργανωμένη με τα καταπράσινα νερά της να είναι συνήθως δροσερά. Η παραλία έχει βότσαλα ενώ τριγύρω από αυτή βρίσκονται μαγαζιά προκειμένου ο λουόμενος να απολαύσει το φαγητό του και το καφέ του. Δίπλα από τη Μέγα Άμμο βρίσκεται η Μικρή με τα ίδια χαρακτηριστικά.
  • Η Μπέλλα Βράκα: Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει αυτή την παραλία ως μαγευτική!Βρίσκεται στο νησί Μουρτεμένο αλλά αυτό δεν θεωρείται εμπόδιο καθώς μπορεί κάποιος να διασχίσει τη θάλασσα με τα πόδια.
  • Η Ζάβια βρίσκεται εκτός οικισμού με κατεύθυνση προς τη Πέρδικα. Είναι οργανωμένη παραλία με bar και τα νερά της είναι δροσερά.
  • Ο Γαλλικός: Η παραλία βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Συβότων, τα νερά της είναι πολύ ζεστά και η άμμος εκτείνεται κατά μήκος της. Δίπλα υπάρχει μαγαζί, δίνοντας την ευκαιρία στο λουόμενο να απολαύσει τον καφέ του και να τσιμπήσει κάτι.
  • Η Ζέρη: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Γαλλικό καθώς βρίσκεται λίγο πιο δίπλα. Η διαφορά του έγκειται στο ότι η Ζέρβη παρέχει νεροτσουλίθρες για μικρούς και μεγάλους.
  • Η ΔΕΗ: Καθώς απομακρυνόμαστε από τον οικισμό, συναντάμε την παραλία ΔΕΗ. Τα νερά της είναι ζεστά, η παραλία έχει βότσαλο και διακατέχεται από απίστευτη ηρεμία. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα προς τον Αγιο Νικόλαο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόσβαση μέχρι τη παραλία δεν είναι εφικτή με το αυτοκίνητο.
  • Η Πισίνα: Η παραλία βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο και η πρόσβαση γίνεται με βάρκα. Τα νερά της είναι μαγευτικά κάτι το οποίο υποδηλώνει και το όνομα της.

Τα Σύβοτα αποτελούν μία περιοχή γεμάτη από δραστηριότητες. Όσοι αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, δε θα πρέπει να παραλείψουν τις παρακάτω:

  • Kαταδύσεις
  • Iστιοπλοΐα
  • Εκδρομές στους Παξούς, στην Πάργα καθώς και στα γύρω χωριά.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να ενοικιάσετε ένα φουσκωτό σκάφος και να προγραμματίσετε μία διήμερη εξόρμηση στις γαλαζοπράσινες παραλίες της Ηπείρου. Ξεκινήστε από τα Σύβοτα και συνεχίστε την απόδραση σας στο σύμπλεγμα των νησιών, δοκιμάζοντας να κάνετε κατάδυση ή απλώς μια βουτιά με μάσκα με σκοπό να θαυμάσετε τον υπέροχο βυθό.Το απόγευμα μπορείτε να πλεύσετε προς τους Παξούς, μια ευχάριστη διαδρομή που πιθανόν να έχετε ασυνήθιστη παρέα, τα δελφίνια του Ιόνιου Πελάγους.

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά. Όσο αφορά τη διανυκτέρευση υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να κατασκηνώσετε σε κάποια από τις ήρεμες παραλίες των Παξών, έχοντας βέβαια εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό ενώ η δεύτερη επιλογή είναι να μείνετε σε κάποιο από τα καταλύματα του νησιού.

Πώς θα πάτε; Πατήστε ΕΔΩ!
Που θα μείνετε; Πατήστε ΕΔΩ!

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s