Σκόπελος!

To νησί του πράσινου και του γαλάζιου! Αφού το πράσινο των πεύκων και το πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανου, κάνοντας σας να πιστέψετε ότι βρίσκεστε στον παράδεισο!

Η Σκόπελος σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Στάφυλο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος της έδωσε το όνομα Πεπάρηθος. Το όνομα του Στάφυλου έχει πάρει ο σύγχρονος οικισμός που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη χώρα και η παραλία, όπου το 1936 ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της Μινωικής Εποχής. Από τους πρώτους που αποίκησαν το νησί πιστεύεται ότι ήταν Κρήτες εξερευνητές, οι οποίοι εισήγαγαν στη Σκόπελο την αμπελουργία και άλλες καλλιέργειες.

Στη Σκόπελο διατηρούνται ζωντανά πλήθος εθίμων και παραδόσεων, ενώ η δομή της κοινωνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μητριαρχική. Ο πληθυσμός της δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες συνολικά! Χάρη στην αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά και στενά πέτρινα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις σκεπές από πλάκα Πηλίου, η χώρα της Σκοπέλου ανακηρύχθηκε το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 300 βυζαντινές εκκλησίες.

Χάρη σε ένα ευτυχές γεωλογικό «ατύχημα», η Σκόπελος διαθέτει τόσο αμμώδεις ακτές όσο και ακτές με βότσαλα. Το σχήμα του νησιού -που κατά καιρούς έχει παρομοιαστεί με σαξόφωνο, πέλεκυ και μπούμερανγκ και η αλληλεπίδρασή του με τις συνήθεις παλίρροιες, τα ρεύματα και τους ανέμους, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας εντυπωσιακής και συχνά απρόσιτης ακτογραμμής.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντά κανείς ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες: Περιβολιού, Αποθαμένης, Αϊ-Γιάννης, Σπηλιά. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, η απουσία ανθρώπινης παρέμβασης ή οικιστικής ανάπτυξης προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές ευκαιρίες για περιπατητικές εκδρομές, κολύμπι και καταδύσεις. Η μορφολογία της νότιας ακτογραμμής του νησιού είναι εντελώς διαφορετική: απέραντες παραλίες, πεύκα που βουτούν στη θάλασσα, μαγευτικό δειλινό, οργανωμένες παραλίες με υποδομές για οικογενειακές και κοσμικές διακοπές. Τα 100 χλμ ακτών που περιστοιχίζουν τη Σκόπελο, από τις απέραντες παραλίες της Μηλιάς και της Καστάνης, έως τους «ιδιωτικούς» όρμους στο Χόβολο και τον Πάνορμο, περιμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα. Ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες παραλίες τον Αύγουστο, το τοπίο παραμένει παρθένο όπως ήταν πριν από έναν αιώνα.

Εκτός από τις 360 εκκλησίες που είναι χτισμένες σε ολόκληρο το νησί, η Σκόπελος φημίζεται και για τα μοναστήρια της, μεταξύ και των οποίων ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ένα από τα τρία βυζαντινά μοναστήρια που ατενίζουν τη χώρα από ψηλά. Στον Στάφυλο, το Λουτράκι και την τοποθεσία Σεντούκια, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα αρχαιολογικά ευρήματα, από την Εποχή του Χαλκού ως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μεταξύ των οποίων τα θεμέλια της Πεπαρήθου, του πρώτου οικισμού που ίδρυσε ο Στάφυλος. Οι ιστορίες των πληθυσμών περνούν μέσα από τα μικρά λαογραφικά μουσεία της Γλώσσας και της Σκοπέλου.

  • Πώς θα πάτε στη Σκόπελο; Πατήστε ΕΔΩ!
  • Που θα μείνετε; Πατήστε ΕΔΩ!

Φεύγοντας απο την Σκόπελο προμηθευτείτε τα δαμάσκηνα Σκοπέλου! Διακρίνονται σε τρια είδη: Το αυγάτο (σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες), το ξυνό (στο μαγείρεμα και σε μαρμελάδες), καθώς και στη φημισμένη γαλλική ποικιλία, η οποία μεταφέρθηκε στο νησί κρυμμένη μέσα σε μία πατάτα. Επίσης, οι Σκοπελίτες είναι περήφανοι για τις ελιές και το ελαιόλαδο που παράγουν. Οι σκοπελίτικες ελιές είναι εφάμιλλες των πηλιορείτικων. Σε σύγκριση με τις γνωστές ελιές καλαμών, είναι πιο σαρκώδεις και ζουμερές. Τέλος, παρά τον αφανισμό των αμπελιών από την επιδημία της φυλλοξέρας τη δεκαετία του ’40, η αμπελουργία και η οινοποιία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, καθώς ολοένα περισσότεροι ντόπιοι καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια και φτιάχνουν το δικό τους κρασί. Το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, η γνωστή φέτα, αποτελεί το βασικό συστατικό της τυρόπιτας Σκοπέλου, του εδέσματος που αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.