Σέριφος!

H γοητευτική Σέριφος, που σας μαγεύει από την πρώτη στιγμή, είναι απο εκείνα τα νησιά που όσες φορές και να τα επισκεφτείτε, πάντα θα ανακαλύπτετε και κάτι καινούργιο!

Travel to Serifos Now!

Η Σέριφος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους που ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (ή Σέριφος), η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων. Το νησί άκμασε στα τέλη του 19ου, όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφός του. 

Νησί έντονων αντιθέσεων η Σέριφος, με ενεργό μαγνητικό πεδίο εξαιτίας των μεταλλοφόρων πετρωμάτων του, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ήρεμες μέρες διακοπών. Η πρωτεύουσα της Σερίφου, η μαγευτική Χώρα, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, είναι ένας ωραιότατος νησιωτικός οικισμός.

Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορρά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο.

Η Σέριφος, ήταν γνωστή για τα μεταλλοφόρα κοιτάσματα της από τους χρόνους της μυθολογίας. Εδώ μεγάλωσε ο Περσέας, ο μυθικός γιος του Δία και της Δανάης ο οποίος μόλις ανδρώθηκε, για να απαλλάξει τη μητέρα του από την ασφυκτική ερωτική πολιορκία του Πολυδέκτη, αποκεφάλισε τη Μέδουσα, το φοβερό τέρας. Από εδώ πέρασε και ο Οδυσσέας, στο γυρισμό για την Ιθάκη, αλλά δεν καλοπέρασε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, ο οποίος τον κατευόδωσε σημαδεύοντας τον με το βράχο έξω από τον όρμο του Κουταλά. Υπάρχουν μέχρι σήμερα απομεινάρια από Κυκλώπεια Τείχη στο σημείο αυτό. Στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. το νησί γίνεται αποικία των Ιώνων. Αργότερα η Σέριφος συμμετέχει, έμμεσα, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου αφού όλα τα σπαθιά του και αυτά των «εταίρων» του ήταν κατασκευασμένα από Σεριφιώτικο μέταλλο. Απομεινάρια των χυτεύσεων της εποχής υπάρχουν ακόμη στον Αβεσσαλό.

Τι θα δείτε όμως στην Σέριφο;

 • Το Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου ιδρύθηκε το 1976. Είναι ιδιοκτησία του συνδέσμου Σεριφίων και το μοναδικό στο νησί. Στεγασμένο σ’ ένα σπίτι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στην Κάτω Χώρα, το Λαογραφικό Μουσείο δεσπόζει του χώρου.
 • Το Κάστρο, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, είναι πραγματικά η ανταμοιβή για την πεζοπορία που απαιτείται μέχρι να το προσεγγίσετε.
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει μια μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή.
 • Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών. Η μονή, χτισμένη το 1572 με φρουριακή κατασκευή με ψηλό περίβολο, πολεμίστρες, μικρά στους τοίχους ανοίγματα και μια και μοναδική είσοδο σε ύψος 4 μέτρων.
 • Το Σπήλαιο Κουταλά (ή Σταυρακόπουλου), με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στη περιοχή.
 • Το Διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι, το κομψό νεοκλασικό μέγαρο, στέγαζε τα γραφεία, τα εργαστήρια, τις αποθήκες και τη πολυτελή κατοικία των Γρόμαν, ευρωπαίων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του νησιού μέχρι τον Μεσοπόλεμο.
 • Το Ηρώο, ένα μαρμάρινο αφιέρωμα στους μεταλλωρύχους της εξέγερσης του 1916.
 • Τα Ιαματικά Λουτρά, μαζί με το ιδιωτικό εκθετήριο πετρωμάτων στη θέση του παλιού σχολείου.
 • Η υπόγεια στοά μέχρι τον Κουταλά, αποτελεί κληρονομιά των Γρόμαν. 
 • Η Σκάλα Φόρτωσης, η οποία πατά στη στεριά στο ένα άκρο και σε πυλώνα μέσα στη θάλασσα στο άλλο.

Η Σέριφος, είναι νησί με παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λεπτό βότσαλο και χρυσοκέντητες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, άλλες προσβάσιμες οδικώς, άλλες από γραφικά μονοπάτια και άλλες μέσω θαλάσσης.

Αυλόμωνας!
Η παραλία του Αυλόμωνα είναι πρώτη που θα συναντήσετε όταν βγείτε από το πλοίο. Πρόκειται για την παραλία που στην ουσία είναι η φυσική συνέχεια του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου. Διάθέτει χρυσαφένια αμμουδιά με το βάθος να είναι για μεγάλη απόσταση μικρό, πράγμα που την καθιστά ιδανική για παιχνίδια με το νερό. Έχει χρυσή λεπτή άμμο, σκιά από αλμυρίκια και ξαπλώστρες και ομπρέλες, που όμως καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της έκτασής της. Εδώ θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια με τραπεζάκια στην άμμο καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.Λιβαδάκια
Μία αμμουδερή παραλία νότια του Λιβαδιού, με άφθονη σκιά από αλμυρίκια. Η αμμουδιά καλύπτει όλη την παραλία αλλά και τον βυθό της θάλασσας ενώ το βάθος αυξάνει ομοιόμορφα. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν πλούσια σκιά. Επίσης λειτουργούν εστιατόρια και καφέ.

Καράβι

Μία μικρή αμμουδιά με θέα στο νησί της Σίφνου, στην οποία μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια από το Λιβαδάκι είτε από το δρομάκι που ξεκινάει από τον οικισμό του Ράμου. Το βάθος της θάλασσας αυξάνει σταδιακά ενώ στον βυθό κυριαρχεί η άμμος. Τα νερά είναι πραγματικά υπέροχα με έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα. Η παραλία δεν έχει σκιά και δεν λειτουργούν καταστήματα, οπότε θα πρέπει να εφοδιαστείτε καταλλήλως για να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Καλό Αμπέλι
Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία στη νότια πλευρά της Σερίφου με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία περιβάλεται από λαξευμένους από τον καιρό βράχους. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με διάφανα και τυρκουάζ νερά. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα οπότε θα πρέπει να έχετε προνοήσει για σκιά και νερό. Έπίσης το βάθος αυξάνεται σταδιακά.

Βαγιά
Ακολουθώντας τον δρόμο από το Λιβάδι προς τον όρμο του Κουταλά, είναι η πρώτη παραλία που συναντάτε πριν το Γάνεμα και τον Κουταλά. Τα νερά είναι πεντακάθαρα με σμαραγδένιο χρώμα ενώ χρωματιστά βότσαλα στο βυθό την κάνουν ιδανική για εξερεύνηση με μάσκα. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει μία μεγάλη πέτρινη πλάκα αλλά η υπόλοιπη παραλία είναι αμμουδιά και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην είσοδο στο νερό.Έχει Χρυσαφένια χοντρή αμμουδιά καλύπτει όλη την παραλία αλλά δεν υπάρχουν δέντρα για φυσική σκιά.

Γάνεμα
Στη νότια πλευρά της Σερίφου, στον όρμο του Κουταλά λίγο μετά τη Βαγιά θα συναντήσετε το Γάνεμα, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σερίφου. Είναι παραλία για όλα τα γούστα, αφού η μισή καλύπτεται από αμμουδιά ενώ η άλλη μισή από λευκό βότσαλο. Σε μεγάλο μέρος της παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.

Κουταλάς
Η τρίτη παραλία του όρμου του Κουταλά, μετά την Βαγιά και το Γάνεμα. Το τοπίο είναι πραγματικά πανέμορφο, καθώς εδώ μπορείτε να δείτε εγκαταστάσεις από τα μεταλλεία που λειτουργούσαν στην περιοχή. Πίσω από την παραλία υπάρχουν παλιά κτίσματα που εξυπηρετούσαν ανάγκες των μεταλλωρύχων. Όπως και στο Γάνεμα έτσι κι εδώ η μία πλευρά ξεκινάει με βότσαλα και σταδιακά καταλήγει σε αμμουδιά. Ο βυθός στην αρχή έχει βότσαλα που σταδιακά δίνουν τη θέση τους στην άμμο ενώ το βάθος αυξάνει ομοιόμορφα.

Συκαμιά
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά. Μπορείτε να φτάσετε εδώ είτε από τον δρόμο, ο οποίος στα τελευταία 500μ. είναι βατός χωματόδρομος, είτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από τη Γαλανή. Το βάθος αυξάνει σταδιακά και στον βυθό επικρατεί αμμουδιά, ενώ τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα.


Άι Γιάννης
Πρόκειται για μία χρυσαφένια αμμουδιά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και τη συναντάτε στο δρόμο προς τον Κένταρχο. Το όνομά της οφείλεται στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη που βρίσκεται εδώ. Έχει χρυσή λεπτή άμμο με λίγα βότσαλα με πλούσια σκιά από αλμυρίκια καθώς και ψιλή άμμος και βάθος που αυξάνεται σταδιακά με γαλαζοπράσινα νερά.

Ψιλή Άμμος
Δίπλα στην παραλία του Άη Γιάννη βρίσκεται η πανέμορφη αμμουδιά Ψιλή Άμμος, μία από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού. Η Ψιλή Άμμος βραβεύτηκε ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης το 2003.

Άγιος Σώστης
Πρόκειται για μία απάνεμη αμμουδιά με καταγάλανα νερά, η οποία από πολλούς θεωρείτε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Σερίφου. Δίπλα της υπάρχει και άλλο ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο ενώ απέναντι έχετε θέα προς το νησάκι του Βου. Το όνομά της το πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη που βρίσκεται στο πλάι. 

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε για την τοπική κουζίνα του νησιού!

 • Pεβιθάδα είναι ρεβίθια στον φούρνο με δενδρολίβανο.
 • Λούζα είναι ένα είδος παστουρμά που παρασκευάζεται από το κρέας του χοίρου.
 • Το Ντόπιο Τυρί. Η διαδικασία φτιαξίματος αρχίζει περίπου το Μάρτη. Το τυρί αυτό είναι αλμυρό και χρησιμοποιείται είτε στα μακαρόνια είτε σκέτο για φάγωμα. Αξίζει να το προμηθευτείτε!

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s