Σάμος

Νησί του φιλόσοφου & μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου αλλά και της θεας Ήρας σύμφωνα με την μυθολογία, σας περιμένει να το γνωρίσετε!

Τοπίο στη Σάμο

Η Σάμος είναι το 8ο σε μέγεθος Ελληνικό νησί. Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και απέχει μόλις 1200 μέτρα από την Τουρκία. Στο Νομό Σάμου υπάγονται εκτός από τη Σάμο οι Φούρνοι και η Ικαρία.

Αποτελείται από 4 δήμους: Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμου, με πρωτεύουσα την Σάμο.

Η Σάμος στην αρχαιότητα υπήρξε η πρώτη ναυτική δύναμη του Αιγαίου και κέντρο του Ιωνικού πολιτισμού. Αν και μικρή, η Σάμος φημίζεται για το κρασί της. Σύμφωνα με το μύθο, ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού αγάπησε τους Σαμιώτες αφού τον βοήθησαν να διώξει τις Αμαζόνες, οι οποίες τον περιφρονούσαν.

Για να τους ευχαριστήσει τους δίδαξε την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας.

Η Σάμος διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η αρχαία Έφεσος.

Σάμος Θάλασσα

Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης.

Η Σάμος είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κερκετεύς, το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από οργιαστική βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές.

Σάμος - Εκκλησία

  • Στη Σάμο βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που περιγράφηκε από τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων ανοίχτηκε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού και οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον, με ακρίβεια αξιοθαύμαστη για τα τεχνικά μέσα της εποχής.
  • Άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Σάμου είναι το Ηραίον. Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.

Έχει φυσικά ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Σάμος

Από το Ποτάμι μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να επισκεφτεί τους καταρράκτες. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή.

Σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι τα εξής:

  • Το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
  • Το Αρχαίο Θέατρο, όπου ρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο, στη διαδρομή προς την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής και  στο Ευπαλίνειο Όρυγμα. 
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου, όπου στεγάζεται σε 2 κτίρια. Το παλιό μουσείο, το λεγόμενο Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον και το νέο Μουσείο.
  • Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου. Σημαντικό έκθεμα αποτελεί το καθιστό άγαλμα που αφιέρωσε ο Αιάκης στην Ήρα και το άγαλμα του Αυτοκράτορα Τραϊανού ύψους 2,7 μέτρων.
  • Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου: στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.
  • Λαογραφικό Μουσείο Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου. 
  • Μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι.
  • Λαογραφικό μουσείο στο Καρλόβασι.

Σάμος

Θα επισκεφτείτε σίγουρα τις παραλίες: Σεϊτάνι, Κέρβελη, Ψιλή Αμμος, Ποτοκάκι, οι οποίες φιγουράρουν στον χάρτη δροσιάς των απαιτητικών, παρέα με χίλιες δύο ερημικές ή άκρως οργανωμένες παραλίες.

Η Σάμος, το νησί με τα χίλια πρόσωπα, είναι ένας προορισμός με ιδιαίτερο χαρακτήρα που αναβλύζει μοσχοβολιστό κρασί και μαγεύει με την αμέριστη φιλοξενία των κατοίκων του πάντα, με θέα στο Αιγαίο!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.