Σάμος!

Το νησί του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου αλλά και της θεας Ήρας σύμφωνα με την μυθολογία, σας περιμένει να το γνωρίσετε!

Η Σάμος είναι το 8ο σε μέγεθος Ελληνικό νησί. Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και απέχει μόλις 1200 μέτρα από την Τουρκία. Στο Νομό Σάμου υπάγονται εκτός από τη Σάμο οι Φούρνοι και η Ικαρία. Αποτελείται από τέσσερις δήμους: Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμου, με πρωτεύουσα την Σάμο.

Η Σάμος στην αρχαιότητα υπήρξε η πρώτη ναυτική δύναμη του Αιγαίου και κέντρο του Ιωνικού πολιτισμού.Αν και μικρή, η Σάμος φημίζεται για το κρασί της. Σύμφωνα με το μύθο ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού αγάπησε τους Σαμιώτες καθώς τον βοήθησαν να εξοντώσει τις Αμαζόνες, οι οποίες τον περιφρονούσαν. Για να τους ευχαριστήσει τους δίδαξε την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Το νησί έχει πλούσιο φυσικό πλούτο με εναλλαγές βουνών και πεδιάδων, χρυσαφένιες παραλίες με καταγάλανα νερά, αλλά και μεγάλη και αξιόλογη ιστορία με πλήθος μνημείων, προσφέροντας στους επισκέπτες του νησιού πληθώρα επιλογών και δραστηριοτήτων. Η Σάμος διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η αρχαία Έφεσος.

Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης! Η Σάμος είναι από τα ομορφότερα και πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας. Εκτός από τις κορυφές του όρους Κερκετεύς όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από οργιαστική βλάστηση. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν σχεδόν όλη την έκτασή της από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές.

Στη Σάμο βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που περιγράφηκε από τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων ανοίχτηκε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού και οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον, με ακρίβεια αξιοθαύμαστη για τα τεχνικά μέσα της εποχής. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Σάμου είναι το Ηραίον. Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός. Και φυσικά έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Και πάλι από το Ποτάμι μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να επισκεφτεί τους καταρράκτες. Οι καταρράκτες είναι νερό του ποταμιού που πέφτει από ψηλά και σχηματίζει μια μικρή λιμνούλα. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή. Σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι τα εξής:

  • Σπήλαιο του Πυθαγόρα: Βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας.
  • Αρχαίο Θέατρο: Βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο, στη διαδρομή προς την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής και προς το δρόμο που οδηγεί στο Ευπαλίνειο Όρυγμα. 
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου: Το μουσείο στεγάζεται σε δύο κτίρια. Το παλιό μουσείο του 1912, το λεγόμενο Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον και το νέο Μουσείο.
  • Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει αγάλματα, επιτύμβιες στήλες, σαρκοφάγους, μαρμάρινους αδριάντες και κεραμικά. Σημαντικό έκθεμα αποτελεί το καθιστό άγαλμα που αφιέρωσε ο Αιάκης στην Ήρα και το άγαλμα του Αυτοκράτορα Τραϊανού ύψους 2,7 μέτρων.
  • Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου: Η Αρχαιολογική Συλλογή του Πυθαγορείου που στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτιρίου.
  • Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι, λαογραφικό μουσείο στο Καρλόβασι.

Από άποψη παραλιών, Σεϊτάνι και Κέρβελη, Ψιλή Αμμος και Ποτοκάκι φιγουράρουν στον χάρτη δροσιάς των απαιτητικών, παρέα με χίλιες δύο ερημικές ή άκρως οργανωμένες παραλίες. Η Σάμος, το νησί με τα χίλια πρόσωπα, είναι ένας προορισμός με ιδιαίτερο χαρακτήρα που αναβλύζει μοσχοβολιστό κρασί και μαγεύει με την αμέριστη φιλοξενία των κατοίκων του πάντα, με θέα στο Αιγαίο!

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s