Κύθηρα!

Τα Κύθηρα για πρώτη φορά στην ιστορία αναφέρονται στα Ορφικά ως, η Κυθερεια Θεα του Έρωτα τροφός! Το νησί που βρίσκεται στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφονήσου και του κάβο Μαλιά, σας περιμένει να το ερωτευτείτε!

Η ιστορία των Κυθήρων χάνεται πίσω στα βάθη του χρόνου, την περίοδο εκείνη όπου σημαντικές αλλαγές έφτασαν στης μέρες μας σαν επιβλητικοί μύθοι, όπως της πάλης για την εξουσία μεταξύ του Κρόνου με τον γιο του Δία, όπου τα γεννητικά όργανα του πρώτου έπεσαν στις θάλασσες των Κυθήρων και από τον αφρό που σχηματίσθηκε γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.

Ο ‘Oμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει, η Κυθέρεια θεά του έρωτα τροφός, κάνοντας έτσι την πρώτη ιστορική αναφορά για την καταγωγή του ονόματος του νησιού. Αλλά και άλλα σπουδαία πρόσφατα γεγονότα συνδέθηκαν με τα Κύθηρα, όπως η εύρεση και η ανέλκυση του περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και εξαιρετικά αγάλματα και έργα τέχνης από το ναυάγιο του πλοίου Μέντωρ έξω από το Διακόφτι. Ακόμα και σήμερα ο τόπος συνεχίζει να παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως το θυμαρίσιο μέλι με διεθνή βραβεία, τα μοναδικά παξιμάδια λαδιού και άλλα προϊόντα που αξίζει να γνωρίσετε.

Στα Κύθηρα το φυσικό περιβάλλον εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τοποθεσίες όπως οι Μύλοι στο χωριό Μυλοπόταμος, μια λαγκαδιά με φυσικές πηγές, τρεχούμενα νερά ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια, μικρές λίμνες και καταρράκτες, που ανάμεσά τους υπάρχουν αιώνες τώρα παραδοσιακοί νερόμυλοι και πέτρινα γεφύρια. Εννοείται, πως έχει υπέροχες παραλίες, μοναδικά παραδοσιακά χωριά με αυθεντικό χρώμα, και εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία. Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά.

Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:

  • Η Χώρα με τα παραδοσιακά στενά, την αρχιτεκτονική της και το κάστρο της. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
  • Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. Απέναντι απ’ το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.
  • Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγ.Πελαγίας.
  • Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο.
  • Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο.
  • Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.
  • Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.
  • Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Τρία μοναστήρια, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα βρίσκονται σε αντικρυστές κορυφές βουνών. Σε τρία σημεία υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.
  • Οι κυριότερες παραλίες είναι το Διακόφτι, η Παλαιόπολη, το Καλαδί, οι Όχελες, η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καψάλι, η Αγία Πελαγία, οι Φούρνοι, ο Χαλκός, η Κομπονάδα, η Πλατιά Άμμος.

Τέλος να γνωρίζετε πως τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα τον «Αλέξανδρο Αριστοτέλους Ωνάσης» και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο με δρομολόγια της Olympic Air ή Aegean Air.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.