Νάξος!

Ο τόπος που ανάθρεψε τον πατέρα των 12 θεών, τον Δία! Το νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Διόνυσος! Νησί εύφορο, επιβλητικό, με παράδοση στη μουσική και το χορό,που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους! Με την ιστορία της, τα σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή! Αυτή είναι η Νάξος!

Η Νάξος σαν εικόνα δεν ξεφεύγει από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Λευκά κτίσματα διώροφα το πολύ, όπου καμία επιφάνεια δεν είναι επίπεδη και το ένα δίπλα στο άλλο, ενώνουν τις αυλές τους με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά. Τα χωριά επίσης παραμένουν παραδοσιακά!

«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου!

Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι κάμποι ακουμπούν σε απαλές αμμουδερές παραλίες, με κέδρους και αλμυρίκια. Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται κτήματα καιπεριβόλια. Προστατευόμενοι βιότοποι με σπάνια χλωρίδα και πανίδα ολοκληρώνουν το μωσαϊκό ενός νησιού που προσφέρει στον επισκέπτη όλα τα δώρα της φύσης. Αλλά και ο κόσμος του βυθού γύρω από τη Νάξο, ένα ξεχωριστό ταξίδι που θα σας συναρπάσει. Γύρω από το νησί υπάρχουν απερίγραπτης ομορφιάς υποβρύχια οικοσυστήματα, με τεράστια εναλλαγή βυθού, ύφαλοι και ξέρες γεμάτοι ζωή, λιβάδια ποσειδωνίας με πλάκες χρωματιστές και κοράλλια.

Λίγα λόγια για την Χώρα της Νάξου αλλά και για τα χωριά της!

Τα πολλά μνημεία της Χώρας, μιλούν για το λαμπρό παρελθόν της, με πιο χαρακτηριστικό την «Πορτάρα», το επιβλητικό πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παλάτια». Μια εικόνα για το παρελθόν της Χώρας δίνει και ο αρχαιολογικός χώρος της μυκηναϊκής πόλης στη Γρόττα, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάτω από το χτισμένο βόρειο τμήμα της σημερινής πόλης.

Πλούσιες όμως είναι και οι μεσαιωνικές σελίδες της ιστορίας της Χώρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πόλη και στις συνοικίες της, από το Κάστρο μέχρι τον Μπούργο. Υπάρχει όμως και και η σύγχρονη πλευρά της Χώρας, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου με τα δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και καφέ, που το καλοκαίρι γεμίζουν από τους επισκέπτες του νησιού. Η Χώρα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης ενώ στην αγορά της θα βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, καθώς και δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να γευτείτε την πλούσια τοπική κουζίνα.

Η περιήγηση στα χωριά του νησιού είναι μια διαδρομή στην ιστορία και στο παρελθόν της Νάξου, με μύθους και ήρωες, μεσαιωνικούς θρύλους, λαϊκά έθιμα που ζουν αυτούσια ακόμα και σήμερα. Αλλού φυσά αιγαιοπελαγίτικος δροσερός αέρας και αλλού βουνίσια δροσιά! Εκκλησίες και μοναστήρια σπάνιας ιστορικής αξίας, αρχοντικά και πύργοι, σπήλαια, μονοπάτια, ορυχεία, αλώνια και αμπελώνες δίνουν στα χωριά αυτά έναν μεγάλο πλούτο από αξιοθέατα, που δύσκολα συναντάται σε άλλο νησί.

Κάποια απο αυτα που θα μπορούσατε να επισκεφτείτε είναι:

 • Το όμορφο μικρό χωριό Αγγίδια.
 • Ο Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της δυτικής Νάξου.
 • Άγιος Θαλέλαιος.
 • Το χωριό Ακάδημοι, όμορφο σαν ζωγραφιά!
 • Οι Τρίποδες, είναι ένα από τα γραφικότερα και μεγαλύτερα χωριά της νοτιοδυτικής Νάξου.
 • Η Βουρβουριά, είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της κεντρικής Νάξου, κτισμένο σε εύφορη περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια.
 • Ο Καλόξυλος, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του κάμπου της Τραγαίας, πλάι στο Χαλκί! 

Η Νάξος άνθησε κατά τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ανάμεσα στο 3000-2000 π.Χ., χάρη στο εμπόριο και την ναυτιλία, αλλά και χάρη στον ορυκτό της πλούτο, μάρμαρο και σμύριδα.

Τι θα δείτε λοιπόν στην Νάξο;

 • Το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα Σαγκρίου!
 • Το Αρχαίο Λατομείο του Απόλλωνα!
 • Το Ιερό του Διόνυσου στα Ύρια!
 • Τον Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος στο Κεραμί!
 • Την Αγία Κυριακή (Χώρας)!
 • Άη Σώζος! Το κάτασπρο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Άη Σώζου, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Καλαντού, είναι μια από εκείνες τις μαγικές εικόνες που δεν φεύγουν ποτέ από τη μνήμη.
 • Το Απάνω Κάστρο!
 • Το Θέρετρο Ιησουιτών στα Καλαμίτσια!
 • Το Κάστρο Χώρας, τον Πύργο Μπαρότσι – Γρατσία, τον Πύργο Μπελόνια, το Αρχαιολογικό Mουσείο Νάξου, το Βυζαντινό Mουσείο, το Ενετικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απειράνθου!
Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε για τις απέραντες γαλάζιες παραλίες της Νάξου! Κάποιες απο αυτές είναι:
 • Η παραλία Καλαντός της Νάξου είναι μια πανέμορφη παραλία στο νοτιότερο άκρο του νησιού.
 • Το λιμάνι και η παραλία του Πανέρμου στη Νάξο, προφυλαγμένο σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, είναι σχεδόν πάντα απάνεμο, και διαθέτει μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.
 • Ο όρμος της Μουτσούνας της Νάξου φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά.
 • Στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Πλάκα και τη παραλία Μικρή Βίγλα της Νάξου, εκτείνονται οι μικροί συνεχόμενοι ορμίσκοι που αποτελούν τον Ορκό.
 • Η θρυλική παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο, φυσική συνέχεια της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Νάξου.
 • Η παραλια Αγιασσός Ναξου,πανέμορφη, με διάφανη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά,απλώνεται σε μήκος 750 μέτρων στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και παραμένει μία από τις πιο παρθένες παραλίες της Νάξου.
 • Η παραλία Άγιος Γεώργιος, βραβευμένη με “γαλάζια σημαία” και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δε θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Και άλλες πολλές που αξίζει τον κόπο να τις ανακαλύψετε!

Φεύγοντας από την Νάξο προμηθευτείτε τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι. Επίσης, η Νάξος παράγει εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και καλό κρασί! Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες που υπάρχουν στη Νάξο είναι κυρίως το Αηδάνι, το Ποταμήσι, το Φωκιανό, η Μαντηλαριά και τοπικές ποικιλίες.

The Say Greece Team 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.