Πάσχα στην Τήνο!

Κατάνυξη στο «νησί του Αιόλου»!

Ένα νησί θαύμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Η Τήνος, τον Απρίλη μοσχοβολά αρώματα και θάλασσα, περιμένοντας την Ανασταση! 

Τις ημέρες αυτές τα νησιά μας όλα είναι μαγικά, αλλά τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Τηνο, η χώρα βρίσκεται στα καλύτερα της και όλοι ζουν αυτήν την μοναδική στιγμή της Χριστιανοσύνης. Το Θείο Δράμα και την Ανάσταση. Από τον Πύργο και τον Πάνορμο, τα Ιστέρνια, την Καρδιανή, τον Τριαντάρο, το Φαλατάδο, το Κτικάδο, τα Δύο Χωριά, τον Τριπόταμο, το Αγάπη, την Κολυμπήθρα, το Πόρτο και το Βωλάξ, το νησί σφύζει από ζωή.

This slideshow requires JavaScript.

Κάθε μέρα της Μεγαλοβδομάδας έχει τα έθιμα της.

Τη Μεγάλη Τρίτη, οι ντόπιες νοικοκυρές φτιάχνουν τις παραδοσιακές τυρόπιτες, ένα αναστάσιμο γλύκισμα με τυράκι τηνιακό, ένα κυκλαδίτικο τζίζ κέικ, μοναδικής γεύσης και νοστιμιάς.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, τελείται το Ευχέλαιο. Είτε βρεθείτε στον Ιερό Ναό της Παναγίας ή στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι, η τελετή είναι μοναδική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα κορυφώνεται με τη Σταύρωση και το τελετουργικό σε όλες τις εκκλησίες του νησιού καθηλώνει τον επισκέπτη. 

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση. Αξίζει να παρακολουθήσετε το Καθολικό τελετουργικό στην Καθολική Μητρόπολη της Ξινάρας με την περιφορά του Τιμίου Σταυρού και της Πονεμένης (το άγαλμα της Παναγίας). 

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων. Στη Χώρα γίνεται πρώτα η περιφορά του Καθολικού Επιτάφιου και στην συνέχεια 7 Επιτάφιοι από ισάριθμες ενορίες συγκεντρώνονται στην μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Σχεδόν όλα τα χωριά κατεβαίνουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την τελετή. Ψαροκάικα και καράβια της γραμμής σφυρίζουν και προσκυνούν με το δικό τους τρόπο. Στη συνέχεια, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τα Σπιτάλια και μπαίνει στο νερό. Μάλιστα στη βραχονισίδα Χάνδρα, που βρίσκεται μπροστά από την παραλία στα Σπιτάλια, τοποθετούνται μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο Επιτάφιος, ο παπάς και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Ο επιτάφιος του Αγ. Νικολάου συνεχίζει προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

Το Μεγάλο Σάββατο το νησί πλέον δεν κρατιέται, λές και περιμένει τη δική του Ανάσταση. Το κλίμα είναι εορταστικό, χαρούμενο, Δοξαστικό. Η πρώτη Ανάσταση ψάλλετε στις 12 το μεσημέρι. Με το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται λεμονόφυλλα σε όλη την εκκλησία της Μεγαλόχαρης και οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το φυλάξουν για ευλογία και καλή τύχη. Το βράδυ, με το Χριστός Ανέστη, η μία ενορία συναγωνίζεται την άλλη στο ποια θα ακουστεί περισσότερο. Τα βαρελότα και τα τρομπόνια έχουν το λόγο. Αν σας φοβίζουν, προτιμήστε να Αναστήσετε στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.