Πάσχα στις Σπέτσες

Κοσμοπολίτικος αέρας, στο αρχοντικό νησί των Σπετσών!

Κοντινές, αρχοντικές, κοσμοπολίτικες, οι Σπέτσες είναι από τα κλασικά νησιά του σαββατοκύριακου και όχι μόνο! Η Ντάπια, η καρδιά του νησιού, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα  στρωμένα με βότσαλα δρομάκια.

Γύρω από την πλατεία βρίσκονται, τα περισσότερα μαγαζιά, το λιμανάκι όπου φτάνουν τα δελφίνια καθώς και τα σπουδαιότερα μουσεία.Απέναντι βρίσκεται η περίφημη Σπετσοπούλα, το νησί του Νιάρχου. Το παλιό λιμάνι και η Κουνουπίτσα, ανατολικά και δυτικά του λιμανιού αντίστοιχα! Στο νησί επίσης δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, μπορείτε όμως να ενοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο.

This slideshow requires JavaScript.

Στις Σπέτσες όπως και σε όλα τα νησιά μας ο εορτασμός του Πάσχα, εκτός απο την κατάνυξη που μας προσφέρει, είναι κι αυτή η αίσθηση της άνοιξης, αφού τα πάντα είναι ανθισμένα, καταπράσινα και η αύρα της θάλλασας μας συνεπαίρνει! Το Σάββατο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουν στις Σπέτσες την Ανάσταση του Λαζάρου.

Τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές τραγουδώντας με τα παραδοσιακά κουλουράκια των Σπετσών τα “λαζαράκια”. Την Μεγάλη Παρασκευή όλοι συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ποσειδωνίου μαζί με τους Επιταφίους από όλες τις ενορίες του νησιού, του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη!

Spetses-Photo Credits: Eirini Sarantopoulou

Τη βραδιά της “Ανάστασης” τα πυροτεχνήματα σε όλες τις ενορίες ενώνονται στον ουρανό του νησιού και όλοι μέχρι το πρωί βρίσκονται στους δρόμους. Κάθε ενορία αναβιώνει τα έθιμα της. Στην ενορία της “Ανάληψης”, ενορία των ψαράδων, καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού. Στην πλατεία της Κουνουπίτσας, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, πραγματοποιείται το “κάψιμο του Ιούδα”, έθιμο που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια από τον Σπετσιώτη Παν. Μαθιό.

Και φυσικά αν μετά την μαγειρίτσα θελήσετε να διασκεδάσετε, μέχρι πρωίας, η κοσμική Ντάπια και τα μπαράκια του νησιού σίγουρα θα σας ξεμυαλίσουν!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.