Πάσχα στην Ύδρα!

Ένα Πάσχα αλλιώτικο απ’τα άλλα! Ένα Πάσχα μέσα στη θάλασσα!

H Ύδρα με τα πετρόχτιστα αρχοντικά, θα σας υποδεχτεί ντυμένη στα ανοιξιάτικα! Μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, η Ύδρα αποτελεί διαχρονική αξία και αυτές τις μέρες υποδέχεται πλήθος κόσμου. Αυτοκίνητα δεν επίτρέπονται στο νησί οπότε ετοιμαστείτε για περπάτημα και διαδρομές με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς… τα γαιδουράκια!

Τι διαφορετικό όμως έχει το Πάσχα στην Ύδρα;

Τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στο νησί είναι συνυφασμένα με τη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή την παράσταση κλέβει ο «Θαλασσινός Επιτάφιος»! Μόλις νυχτώσει, όλοι πηγαίνουν στη συνοικία Καμίνια, που απέχει μόλις 10’ από το λιμάνι της Ύδρας. Στην ενορία του Αγίου Ιωάννη ο «Θαλασσινός Επιτάφιος» θα περάσει από τα σοκάκια της περιοχής και θα καταλήξει στο γραφικό λιμανάκι των Καμινίων, όπου και θα μπει μέσα στη θάλασσα, για να ευλογήσει τα νερά και να φέρει τύχη στους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς. Μετά τον Επιτάφιο, σας περιμένουν ολόφρεσκα θαλασσινά στα ταβερνάκια του νησιού.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι. Τη στιγμή της Ανάστασης, το γραφικό λιμάνι «παίρνει φωτιά» από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, ενώ τα πλοία, φωταγωγημένα και στολισμένα, βάζουν μπροστά τις σειρήνες τους και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες στον  ουρανό. Τέλος την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, θα δείτε το κάψιμο του Ιούδα: Ένα ομοίωμα του γεμάτο με εύφλεκτα υλικά, ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.

Πρίν φύγετε από την Ύδρα περάστε μια βόλτα από τα επιβλητικά αρχοντικά Τσαμαδού (όπου στεγάζεται η παλαιότερη Ναυτική Σχολή του κόσμου), Τομπάζη, Μπουντούρη, Μιαούλη, Λάζαρου Κουντουριώτη και Παύλου Κουντουριώτη. Από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με τη μαγευτική θέα! Καθώς και από το Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο της Ύδρας.

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s