Πάσχα στην Μυτιλήνη!

Τα ήθη και τα έθιμα!

Το Πάσχα στο Αιγαιοπελαγίτικο νησι σας επιφυλλάσει πανάρχαια έθιμα με συμβολική σημασία. Κάποια από αυτα μεταφέρθηκαν απο τους τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ενώ κάποια είναι καθαρά ντόπιας προέλευσης.

Στην πρώτη Ανάσταση το μεγάλο Σάββατο το πρωί αλλά και το βράδυ της Ανάστασης γίνεται στον Άγιο Θεράποντα η αναπαράσταση της θραύσης των πυλών του κάτω κόσμου.

Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, πεντε χιλιόμετρα, βόρεια της Μυτιλήνης με το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που έχει στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του έχει στηθεί το ομοίωμα του Ιούδα.

Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση. Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του εθίμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού.

Οι Κούνιες είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που αναβιώνει στον Πολιχνίτο, στην Κλειού και την Καλλονή. Στήνονται τη Μεγάλη Δευτέρα από τα αγόρια, για να τις χρησιμοποιήσουν τα κορίτσια. Υπάρχουν ειδικά τραγούδια πολύ κεφάτα και το αντάλλαγμα είναι μοσχο κουλούρια και λουλούδια, που τα κρεμούν στην κούνια. Το εορταστικό αυτό γεγονός κρατάει μέχρι και την Ανάληψη.

Αν έχετε χρόνο για να γνωρίσετε καλύτερα την Μυτιλήνη επισκεφτείτε:

  • Το Μουσείο του Θεόφιλου
  • Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
  • Το Barbayannis Ouzo Museum
  • To Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
  • To Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ
  • Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s