Μυτιλήνη

Ένα νησί όλο αρχοντιά!

Aπό την αρχαιότητα όπου το νησί της Λέσβου κατοικείθηκε από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και τους Τυρρηνούς το 3.300π.χ. Και αργότερα γύρω στο 1.400 π.Χ, όπου έρχονται από την κεντρική Ελλάδα οι Αιολείς και γύρω στο 1.000 π.Χ. οι Αχαιοί από την Πελοπόννησο στους οποιούς οφείλεται η ίδρυση της «λεσβιακής εξάπολης», αποτελούμενη από τη Μυτιλήνη, την Άντισσα, την Πύρρα, την Αρίσβη, τη Μήθυμνα και την Ερεσό μέχρι και τους νεώτερους χρόνους όπου το 1912 λήγει η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο αλλά και με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια η Μυτιλήνη στέκεται αγέρωχη στο Αιγαίο!

Στη Λέσβο τα γράμματα, οι τέχνες και ο πολιτισμός βρίσκονταν ανέκαθεν σε περίοπτη θέση στη ζωή των ανθρώπων της. Από την αρχαιότητα έως και τα νεώτερα χρόνια έχει υπάρξει γενέτειρα ποιητών, μουσικών, ιστορικών, φιλοσόφων! Εδώ γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν κατά την αρχαιότητα ο επικός ποιητής Λέσχης, οι αρχαίοι ποιητές Αρίων, Τέρπανδρος και Αλκαίος, ο Πιττακός, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο μαθητής και διάδοχος του Αριστοτέλη Θεόφραστος ο Ερέσιος, σημαντικός φιλόσοφος και θεμελιωτής της βοτανικής, ο Λόγγος, που έγραψε το πρώτο παγκοσμίως μυθιστόρημα, το Δάφνης και Χλόη, και άλλοι πολλοί! Και φυσικά,η κορυφαία ποιήτρια Σαπφώ, που ονομάστηκε δεκάτη Μούσα!

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον Αργύρη Εφταλιώτη, πρωτοπόρο του δημοτικισμού, ενώ στη συνέχεια τους μεγάλους πεζογράφους Στρατή Μυριβήλη, συγγραφέα του αριστουργήματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας Ζωή εν τάφω, και Ηλία Βενέζη, οι οποίοι πρόσφεραν με το έργο τους αντιπολεμικά και ανθρωπιστικά ερεθίσματα σ’ ένα παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Έπειτα τον Ασημάκη Πανσέληνο, τον Νίκο Καμπά, τον Μίλτο Κουντουρά και πολλούς άλλους που φώτισαν τη Λεσβιακή Άνοιξη μέχρι τον νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, του οποίου η ποίηση μαζί με της Σαπφούς έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο τη μοναδική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Λέσβου. Καθώς θα μπένετε στο μεγάλο λιμάνι με την προκυμαία, η πόλη θα σας κερδίσει αμέσως με την αύρα της! Η Μυτιλήνη, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, έχει διατηρήσει σπουδαία δείγματα του λαμπρού παρελθόντος αλλά και της εξαιρετικής πολιτισμικής πορείας της. Είναι μια οργανωμένη και ζωντανή πόλη, με έντονη νυχτερινή ζωή που καλύπτει κάθε απαίτηση!

Πάμε όμως να την γνωρίσουμε όσο μπορούμε!

Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται ο γοητευτικός Μόλυβος. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική! Η Ερεσός μια από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου είναι μια παραδοσιακή κωμόπολη με θαυμάσια αρχοντικά! Το γραφικό Πλωμάρι νότια του νησιού θα σας μεθύσει με την παραγωγή ούζου του και θα σας χορτάσει τους παραδοσιακούς μεζέδες του!

Πηγαίνοντας βορειοανατολικά του νησιού συναντάμε το χωριό Mανταμάδος ένα κεφαλοχώρι, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια! Προμηθευτείτε κυρίως τυροκομικά προϊόντα πριν φύγετε όπως γιαούρτι, τα ονομαστά λαδοτύρια και τις φρέσκιες μυζήθρες του! Μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα και από την Καλλονή όπου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού και κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες καθώς την τεράστια πεδιάδα της περιοχής, την διατρέχουν έξι ποταμοί!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.