Σπάρτη!

Σπάνια φυσική ομορφιά, γραφικά χωριά, πλούσια βλάστηση, επιβλητικές κορυφές, συνθέτουν το σκηνικό στη όμορφη Σπάρτη! Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο. Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση. Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών με προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο Γύθειο. Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής. Επίσης εχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς.

Η περιοχή έχει μακραίωνη ιστορία τόσο στην Αρχαιότητα, όσο και στο Μεσαίωνα και τη Νεώτερη Εποχή. Η Σπάρτη και η Λακωνία αναφέρονται από την ελληνική μυθολογία. Από τον Όμηρο στα έπη του,την Ιλιάδα και την Οδύσσεια όπου αναφέρεται ως ένα από τα ισχυρότερα μυκηναϊκά βασίλεια και έδρα του Μενελάου, αδερφού του βασιλιά Αγαμέμνονα των Μυκηνών την περίοδο πριν τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι και τη θυσία των 300 του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων στο στενό των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. όπου θα γινόταν το συγκλονιστικότερο γεγονός αυτής της περιόδου,καθώς οι Σπαρτιάτες έπεσαν υπακούοντας στον άγραφο νόμο που όριζε ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης μέχρι και την νεότερη εποχή όπου η Λακωνία θα εξεγερθεί αρκετές φορές μαζί με άλλες περιοχές εναντίον των Τούρκων αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι Τούρκοι θα καταφέρνουν ως το 1800 να νικούν και τους Έλληνες και τους Βενετούς. Αλλά το 1821 η περιοχή θα εξεγερθεί με τη βοήθεια των πάντα ανυπότακτων Μανιατών η Σπάρτη στέκεται αγέρωχη και επιβλητικη!

Μην φύγετε απο την Σπάρτη αν δεν επισκεφτείτε:

 • Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
 • Τη Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτη
 • Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά
 • Το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης
 • Το Βοτανικό και Γεωλογικό Μουσείο Ταϋγέτου
 • Το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
 • Το Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου
 • Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
 • Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών–Τάκη Αϊβαλή
 • Το Μανουσάκειο Μουσείο
 • Το Άλσος «Αθανάσιος Παναγιώτου Γουδές»

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σπαρτης και αξιζει το κόπο να τα επισκεφτείτε! Οπως η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων στους κόλπους της Σταματήρας, που είναι μία από τις δασώδεις παραφυάδες του Πάρνωνα μέσα σε βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις! Η Ιερά Μονή Καστρίου καθώς και η η Ιερά Μονή Παναγίας Ρεματιανής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων! Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε την Ιερά Μονη Ζωοδόχου Πηγής Ταϋγέτης όπως και την Ιερά Μονή Ζερμπίτσας που είναι κτισμένη σε μια περίβλεπτη τοποθεσία στην κορυφή ενός λοφίσκου του Ταϋγέτου! Τέλος, την Ιερά Μονή των Aγίων Tεσσαράκοντα Mεγαλομαρτύρων και την Ιερά Μονή Φανερωμένης!

sparti5

Απο την Σπάρτη όμως δεν λείπει ούτε η διασκέδαση και η ψυχαγωγία! Καθώς πλησιάζει η νύχτα, οι καφετέριες της πόλης μετατρέπονται σε μπαράκια όπου μπορείτε να χαλαρώσετε ακούγοντας ξένη και ελληνική μουσική και απολαμβάνοντας το ποτό σας. Αργότερα το κέντρο της διασκέδασης μεταφέρεται στα μπαράκια και clubs που περικυκλώνουν την κεντρική πλατεία της πόλης. Σε έντονους αλλά και πιο χαλαρούς ρυθμούς, με πολλές επιλογές μουσικής, μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί. Ακόμα μπορείτε να απολαύσετε σύγχρονες και κλασικές ταινίες αφού η Σπαρτη διαθέτει σύγχρονο κινηματογράφο! Αλλά και να παρακολουθείσετε πολλές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις αφού διοργανώνονται πολλές όλο το καλοκαίρι.

Στην Σπάρτη όμως θα φάτε και πολύ και καλά αφού μέσα στην πόλη θα ανακαλύψετε εστιατόρια με παραδοσιακή αλλά και διεθνή κουζίνα. Επίσης θα βρείτε πολλά μεζεδοπωλεία, όπου μαζί με το φαγητό σας μπορείτε να απολαύσετε ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Τέλος, όπως σε κάθε σύγχρονη πόλη δε λείπουν τα ψητοπωλεία, οι πιτσαρίες, οι κρεπερί και οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

The Say Greece Team

Για περισσότερους προορισμούς ✈ ✈ ✈ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.