Σπήλαιο Βλυχάδα – Διρού Μάνης

Ενα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία.

Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Οφείλει το όνομά του στα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά=Βλυχάδα. Από πολλούς πάντως αναφέρεται με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα.

Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση.

Το σπηλαίο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Η διαδρομή στο Σπήλαιο 

Η εκπληκτική διαδρομή που πραγματοποιούν οι επισκέπτες, διαρκεί περίπου τρία τέταρτα, μοναδικής ομορφιάς.

  • Θα εντυπωσιαστείτε από την πρώτη αίθουσα όπου δεσπόζει ο σταλαγμίτης “Κάκτος”, ενώ θα θαυμάσετε τον “Μανδύα του Ποσειδώνα” πιασμένος στην οροφή. Σε αυτό τον χώρο είναι και η αφετηρία της υπέροχης διαδρομής που θα ακολουθήσετε με τις βάρκες.
  • Θα περάσετε την “Νεκρή Πολιτεία”, θα φθάσετε στο “Σταυροδρόμι” και θα συναντήσετε τις “Στήλες του Ηρακλέους”. Η “Λίμνη των Ωκεανίδων” με τον σταλαγμίτη “Μικρή Θημωνιά” στο κέντρο της, το “Δάσος των Φοινικόδεντρων”, ο “Διάδρομος των Θαυμάτων” και ο “Πιστός Σκύλος” θα σας μαγέψουν με την ομορφιά τους.
  • Η επόμενη αίθουσα φιλοξενεί τη “Μεγάλη Θυμωνιά” με τη διάμετρο των 3,5 μέτρων, ακολουθούν το “Κιόσκι”, η “Καθεδράλη”, ο “Επισκοπικός Θρόνος”, ο “Πέτρινος Κρίνος” και το “Πέλμα του Ποσειδώνα”.
  • Το παραμυθένιο ταξίδι συνεχίζεται περνώντας κάτω από τον “Πολυέλαιο”, ακολουθεί ο θάλαμος με τις “Αρχαίες Ελληνικές Χλαμύδες” φθάνοντας στα “Ροζ Διαμερίσματα” με τον “Βασιλικό Εξώστη”, την “Ωραία Πύλη” και την “Κρεμασμένη Αλεπού” με την φουντωτή ουρά.
  • Ο κατάλευκος στολισμός της επόμενης λίμνης με τις Μικρές, Λευκές, Κρεμαστές, Νυφικές Κλίνες των Νεράιδων και ο περίφημος στολισμός των “Λευκών Διαμερισμάτων” που ακολουθούν θα σας μείνουν αξέχαστα. Αφήνοντας το “Παρεκκλήσι” παρουσιάζεται ο “Λευκός Διάδρομος” που καταλήγει στη “Θάλασσα των Ναυαγίων” με το “Βουλιαγμένο Καράβι” και τα κατάρτια του να προβάλουν έξω από το νερό.
  • Σειρά έχει η “Σοκολατένια Σάλα” με τον στολισμό της να έχει καλυφθεί από σκούρη λάσπη όπως και η επόμενη “Κόκκινη Σάλα” που και αυτή είναι καλυμένη με λάσπη κόκκινου χρώματος όμως.
  • Μετά, το “Αντρο του Δράκοντα” με τον θεόρατο βράχο που κρέμεται από την οροφή να μας φέρνει στο νου δράκο με ανοιχτό στόμα. Ακολουθεί ο “Πύργος της Πίζας” την κολώνα που πήρε το όνομά της από την κλίση που της προκάλεσε η διάβρωση.
  • Τα “Βενετσιάνικα κανάλια” καταλήγουν στο μεγαλύτερο και επιβλητικότερο μέρος του σπηλαίου, το “Μεγάλο Ωκεανό” μήκους 160 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων. Τον εκπληκτικό στολισμό των τοίχων και της οροφής, συμπληρώνουν οι βυθισμένοι σταλαγμίτες.
  • Η επόμενη αίθουσα είναι της “Κρυστάλλινης Βροχής” και τέλος ο “Μεγάλος Δίσκος” που ολοκληρώνει και την λιμναία διαδρομή.

Το χερσαίο τμήμα που ακολουθεί δεν υστερεί σε ομορφιά και φαντασία από το λιμναίο με τον στολισμό του να εντυπωσιάζει εξίσου με τα χρώματα και τα σχήματα. Ξεχωρίζουν τα “Κινέζικα Κιόσκια”, οι “Ανθόμορφοι Σταλαγμίτες και το “Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη”. Το ανηφορικό κομάτι συνεχίζεται από σιδερένια σκάλα, ενώ το κατηφορικό από την αντίθετη πλευρά καταλήγει στα “Ανάκτορα του Ποσειδώνα” με τη “Σκηνή Θεάτρου”, τη “Διαμαντένια Κολώνα”, το “Πέτρινο Δάσος” και το “Αρμόνιο”. Τέλος τα “Νούφαρα” συμπληρώνουν τη συναρπαστική περιήγηση στο μοναδικό αυτό Σπήλαιο που σίγουρα δεν θα ξεκολήσει από την μνήμη σας.

Για το τέλος, πρέπει να προσέχετε να έχετε πάντοτε τα χέρια σας μέσα στη λέμβο και να ακολουθείτε τις οδηγίες του λεμβούχου. Κατά την περιήγησή σας στο χερσαίο τμήμα προσέχετε το κεφάλι σας. Το κόψιμο ή το άγγιγμα των σπηλαιοθεμάτων απαγορεύεται και οι παραβάτες διώκονται. Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Βοηθείστε να προστατευθεί!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.