Πατρινό Καρναβάλι

Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μετρά 180 χρόνια ιστορίας! Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά 1 σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.

Καρναβάλι

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.

Το καρναβάλι τελειώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη βραδυνή παρέλαση των πληρωμάτων, τη φαντασμαγορική παρέλαση αρμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.

Η δημιουργία του Καρναβαλιού οφείλεται σε διάφορα πολιτιστικά στοιχεία όπως:

  1. Πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα του ελλαδικού χώρου και της Πάτρας
  2. Επιρροές από τη Δυτική Ευρώπη, ιδίως την Ιταλία και τα γειτονικά Επτάνησα
  3. καινοτομίες που προέκυψαν στη διάρκεια καρναβαλικών εορτασμών στην Πάτρα.

Ως προς το πρώτο, το καρναβάλι, όπως και οι περισσότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσόγειο συνδέονται με αρχαίες παγανιστικές εκδηλώσεις και ιεροτελεστίες, όπως αυτές προς τιμή του Διονύσου.

Καρναβάλι

Οι ρίζες του Πατρινού Καρναβαλιού τοποθετούνται στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι αφετηρία του Πατρινού Καρναβαλιού υπήρξε ο πρώτος αποκριάτικος χορός μετά την απελευθέρωση, που δόθηκε το 1829 στην οικία του εμπόρου Μωρέττη. Στη συνέχεια και ως συνέπεια της ευμάρειας της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις παίρνουν πιο σταθερά χαρακτηριστικά.

Στην ίδια δεκαετία, το 1872 οικοδομείται με συνεισφορές πλούσιων σταφιδεμπόρων το Θέατρο Απόλλων και φιλοξενεί αποκριάτικους χορούς, όπως ακριβώς και σήμερα, που συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το 1880 την ημέρα του Αγίου Αντωνίου κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες μπούλες (ομάδες μεταμφιεσμένων που τριγυρίζουν στις γειτονιές και με χιουμοριστική διάθεση κάνουν πλάκα σε φίλους, γνωστούς αλλά και άγνωστους).

Τις τελευταίες δεκαετίες έμα μεγάλο μέρος του βάρους της διοργάνωσης αναλαμβάνει σταθερά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας, η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς.

Στο Πατρινο καρναβαλι, έχει καθιερωθεί το Καρναβάλι των Μικρών που κορυφώνεται με την Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών κάθε Κυριακή του Ασώτου. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές από την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα αλλά & από όλη την Ελλάδα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας σε ομάδες ανάλογα με το νηπιαγωγείο, το σχολείο, τη σχολή χορού τους.

Επίσης, υπάρχει το αποκλειστικά Πατρινό έθιμο τα Μπουρμπούλια. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς συνοδό, αλλά με μαύρο φαρδύ & μακρύ ντόμινο, μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό. Καθώς και η Νυχτερινή Ποδαράτη παρέλαση όπου δεν συμμετέχουν άρματα αλλά μόνο ομάδες του κρυμμένου θησαυρού.

Και το Πατρινό μας καρναβάλι παίρνει τέλος με την καύση του άρματος του Καρναβάλου με συναυλίες, χορούς, αποχαιρετισμό στο καρναβάλι που τέλειωσε, αναγγελίες για το επόμενο και πολλά, πολλά πυροτεχνήματα!

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.