Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και πρωτεύουσα του νομού. Χτισμένη στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 500 μέτρων, μαγεύει με την ομορφιά της και τη ζεστή της ατμόσφαιρα. Μια ζωντανή πόλη με 100.000 κατοίκους, που κουβαλάει μια ιστορία αιώνων. Κάθε σοκάκι και πλατεία, κάθε σημείο της πόλης αντηχεί την σπουδαία της παράδοση.

Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και των μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες. Το κάστρο των Ιωαννίνων, η λίμνη με το νησάκι, το σπήλαιο, η εκπληκτική παλαιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζάκια της και την εκλεκτή αγορά της καθώς και τα πολυάριθμα παλαιά αρχοντικά που δεσπόζουν στην πόλη, δε μπορούν παρά να τραβήξουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να τον αιχμαλωτίσουν.

Μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα. Ειδυλλιακά σημεία για περιπάτους μέσα στη φύση για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες. Έντονη νυχτερινή ζωή και υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα για τους γλεντζέδες και τους καλοφαγάδες. Σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα για τους λάτρεις της παράδοσης και της ιστορίας. Αλλά και απεριόριστες δυνατότητες για extreme sports σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες για τους τολμηρούς. Και όσοι ενδιαφέρονται για αποδράσεις έξω από την πόλη, θα εντυπωσιαστούν με την άγρια φύση και τα μαγευτικά τοπία που τους περιμένουν μόλις μισή ώρα από τα Ιωάννινα.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε χτίστηκαν τα Γιάννενα. Σίγουρα πάντως το 528 μ.Χ. όταν ο Ιουστινιανός αποφάσισε να χτίσει το κάστρο των Ιωαννίνων μέσα στο γενικότερο σχέδιο του για την οχύρωση του Βυζαντίου, η πόλη υπήρχε. Το όνομα Ιωάννινα πάντως πρωτοεμφανίζεται τον 7ο αιώνα. Το 1204 ο Μιχαήλ Άγγελος Κομνηνός κάνει την πόλη έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οπότε και αρχίζει η ανάπτυξή της, καθώς γίνεται η πρωτεύουσά του. Το 1430 γίνεται το μήλον της έριδος ανάμεσα σε διάφορους διεκδικητές, αλλά καταλαμβάνεται τελικά από τους Τούρκους. Την εποχή αυτή καταφέρνει να εξασφαλίσει ιδιαίτερα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και θρησκευτικά προνόμια.

Τα Ιωάννινα έγιναν πρωτεύουσα του πασαλικίου του και μεγάλο διοικητικό κέντρο, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί στην πόλη το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Αλή Πασάς οργάνωσε την πόλη κατά τα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, ενίσχυσε τις τέχνες, τα γράμματα και την παιδεία, συνέβαλε στη γενικότερη πνευματική ανάπτυξη της περιοχής, κατασκεύασε έργα και η οικονομική και πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων αλλά και κατ’ επέκταση όλης της Ηπείρου, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Τα Ιωάννινα χαρακτηρίζονται πλέον ως “μητρόπολις πάσης μαθήσεως”. Παρά τους αιματηρούς αγώνες των Ελλήνων και την αφύπνιση του εθνικού αισθήματος, η απελευθέρωση της πόλης ήρθε τελικά το 1912-13 με τους Βαλκανικούς πολέμους και συγκεκριμένα με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Οι περιπέτειες της περιοχής όμως δεν τελειώνουν ακόμα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο με τους Ιταλούς όσο και με τους Γερμανούς, τα Ιωάννινα και ολόκληρη η Ήπειρος περνούν νέες δοκιμασίες. Πολλά χωριά υπέστησαν τρομακτικές καταστροφές κατά τη διάρκεια της κατοχής που έληξε το 1944. Η ολοκληρωτική καταστροφή όμως ήρθε αμέσως μετά στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, προκαλώντας τεράστια οικονομική κρίση στην περιοχή. Αυτό οδήγησε σε ένα έντονο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Γερμανία κυρίως και την Αμερική, στερώντας έτσι την περιοχή από ένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Μην φύγετε από την πόλη χωρίς να επισκεφτείτε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη! Ένα αληθινά εντυπωσιακό δημιούργημα, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο. Τα αξεπέραστης ομορφιάς κέρινα ομοιώματα που κυριολεκτικά “μιλάνε” για την ιστορία της Ηπείρου και ολόκληρης της Ελλάδας θα σας εντυπωσιάσουν.

Η λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της!
Πηγή ζωής και πραγματικό στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων είναι η θρυλική λίμνη της. Θα γοητευτείτε από το υπέροχο τοπίο και τη φυσική ομορφιά και θα γεμίσετε με θετική ενέργεια κάνοντας έναν περίπατο στον παραλίμνιο δρόμο. Στη μέση της λίμνης βρίσκεται το γραφικό νησάκι, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός πλημμυρισμένος από πράσινο που έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Το κάστρο των Ιωαννίνων!
Ένα από τα παλαιότερα κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα, το κάστρο των Ιωαννίνων εντυπωσιάζει
μέχρι σήμερα με την επιβλητικότητά του. Θα δείτε την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων,σημαντικά μουσεία τζαμιά, μπουντρούμια αλλά το κυριότερο είναι πως μπροστά στα μάτια σας θα ζωντανέψουν μύθοι και παραδόσεις αιώνων.

Το Σπήλαιο Περάματος!
Ένας ασυνήθιστος κόσμος, ένας κόσμος διαφορετικός γεμάτος χρώμα, εικόνες και μυστήριο. Το Σπήλαιο Περάματος, που δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια περίπου, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 και άρχισε να εξερευνείται το 1956. Με την είσοδο σας στο Σπήλαιο θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην ομορφιά που θα αντικρίσετε, θα αισθανθείτε δέος μπροστάστη δύναμη της φύσης και θα ενθουσιαστείτε με την πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα του χώρου.

Τα μουσεία και οι πινακοθήκες!
Ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας είναι τα μουσεία και οι πινακοθήκες που συναντά κανείς μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Όσοι από σας είναι λάτρεις της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους που αποτελούν αξιόλογες πηγές γνώσεων και πληροφοριών για πολλές περιόδους της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και να θαυμάσουν έργα παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τα τζαμιά!
Η εποχή της τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα η παρουσία του Αλή Πασά στα Ιωάννινα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην πόλη. Αρκετά είναι τα κτίσματα που σώζονται μέχρι σήμερα και θυμίζουν εκείνες τις εποχές με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τρία μεγαλοπρεπή τζαμιά που δεσπόζουν στην πόλη και έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε όλους όσους τα έχουν θαυμάσει από κοντά.

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη, όπου μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και τσιπουράδικα με παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες αλλά και συνταγές από τη διεθνή κουζίνα. Εκτός όλων των άλλων, τα Ιωάννινα είναι ιδιαίτερα φημισμένα για την έντονη νυχτερινή τους ζωή και την κοσμική τους κίνηση. Ξεκινώντας από μεγάλα clubs και νυχτερινά μαγαζιά με υπέροχη ελληνική και ξένη μουσική και καταλήγοντας σε μικρότερα μπαράκια και ήρεμα ειδυλλιακά καφέ, τα νυχτοπερπατήματα αποκτούν διαφορετικό νόημα. Η διασκέδαση στα Γιάννενα απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Υπέροχοι χώροι περιμένουν όσους θέλουν ν’ ακούσουν ζωντανή μουσική, αλλά και προσεγμένα piano-bar για όσους προτιμούν πιο ήρεμες καταστάσεις.

The Say Greece Team

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.