Το Καρπενήσι!

Βουνά, κορυφές, ορθοπλαγιές, φαράγγια, γκρεμοί.

Νερά ορμητικά, ποτάμια, χείμαρροι, καταρράκτες, λίμνες.

Πλατάνια και έλατα.

Aυτό είναι το Καρπενήσι! 

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα!

Το Καρπενήσι βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία. Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού!

Λίγα λόγια όμως και για την ιστορία του! Από την αρχαία Οιχαλία μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι την Εθνική Αντίσταση, ο Δήμος Καρπενησίου και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Ενα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης ήταν η ιστορική μάχη του Κεφαλόβρυσου! Όμως, επισκιάστηκε από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη παρά την νίκη των Ελλήνων! Επίσης, στο χωριό Δομνίστα, στις 7 Ιουνίου του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κηρύσσει την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών.

***

Σε κάθε γωνιά του Δήμου Καρπενησίου, ανακαλύπτει κανείς Βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια ανέγγιχτα από το χρόνο, να συνυπάρχουν αρμονικά με το μοναδικό φυσικό τοπίο. Ένα από αυτά είναι και το Μοναστήρι Προυσού! Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.) και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας σε σπήλαιο της Ευρυτανίας. Αλλά και το Μοναστήρι Δομιανών, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία. Επίσης υπάρχει το Μοναστήρι Βράχας καθώς και ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας!

Πως μπορείς να περάσεις όμως στο Καρπενήσι εκμεταλευόμενος την φυση? Τα βουνά και τα ποτάμια του είναι ιδανικά για πεζοπορικές, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές, χιονοδρομία, διασχίσεις και αναβάσεις με ορειβατικά σκι, διαδρομές για 4Χ4, on-off μοτοσυκλέτες και ποδήλατο βουνού, rafting, canoeing, kayaking, canyoning , river trekking και ιππασία. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού, με έμπειρους συνοδούς για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Επίσης μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η πτήση με parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς βουνού). Είστε έτοιμοι λοιπόν;

***

Κάτι άλλο που θα λατρέψετε στο Καρπενήσι, είναι το καλό φαγητό. Παραδοσιακά προϊόντα οπως λουκάνικα Ευρυτανίας, προσούτο, φέτα, γλυκά του κουταλιού, τσάι Βελουχιού, μέλι από τα ελατοδάση, τσίπουρο, ποταμίσια πέστροφα και άλλα, σας προκαλούν να τα δοκιμάσετε!

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο χιονοδρομικό κέντρο! Βρίσκεται πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού (Βελούχι). Αν αποφασίσετε να ανεβείτε στο Καρπενήσι, θυμηθείτε ότι θα σας είναι πολύ εύκολο να φτάσετε..εκεί ψηλά! Γιατί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου είναι το κοντινότερο χιονοδρομικό σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, απέχοντας μόλις 10 χλμ από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, με ομαλή και ευκρινή σηματοδότηση σε όλη την διαδρομή. Οι φίλοι του σκι, αρχάριοι ή προχωρημένοι έχουν στη διάθεσή τους 11 πίστες υψηλών προδιαγραφών, για να ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας ή εμπειρίας.

The Say Greece Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s