Μπεζεστένι – Θεσσαλονίκης

Tο Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης, είναι ένα Οθωμανικό μνημείο το οποίο κτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β’ (1455-1459). Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Σολωμού, απέναντι από το Χαμζά Μπέη Τζαμί και το παλιό δημαρχείο της πόλης. Η λέξη ετυμολογείται από την τουρκική λέξη bezesten που σημαίνει αρχαιοπωλείο και προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει ύφασμα!

Η τεχνοτροπία κατασκευής του Μπεζεστενίου είναι αντιπροσωπευτική της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών τον 15ο αιώνα. Εκεί πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα, φυλάσσονταν έγγραφα και περιουσιακά στοιχεία, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων! Πριν την πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το Μπεζεστένι αριθμούσε 113 καταστήματα. Μετά την πυρκαγιά περιμετρικά του κεντρικού χώρου προστέθηκαν εξωτερικά καταστήματα.

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έγιναν εργασίες στερέωσης του κτιρίου καθώς είχε υποστεί καθίζηση και απόκλιση από την κατακόρυφο. Σήμερα στο Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης στεγάζονται διάφορα καταστήματα, τα οποία εμπορεύονται υφάσματα, κοσμήματα, λουλούδια, ενώ επιβιώνει και ένα τυπογραφείο που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες.

Το Μπεζεστένι αποτελεί ιδιωτική περιουσία, ωστόσο μόνο ως προς την επικαρπία! Ούτε μέσα, αλλά ούτε έξω από το Μπεζεστένι δεν μπορούν να λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς δεν παρέχονται οι απαραίτητες άδειες, γεγονός που από τη μία έχει διατηρήσει την εμπορική χροιά της περιοχής, αλλά από την άλλη δεν την έχει κάνει πολύ ελκυστική στους νέους και τους τουρίστες! Το βράδυ κατεβαίνουν οι μπάρες και δεν επιτρέπεται να μπει κανείς μέσα. Τα μόνα ταβερνάκια που υπάρχουν στην περιοχή βρίσκονται πίσω από την αγορά, σε έναν μικρό χώρο, σαν μια μικρή αυλή πίσω από την σκεπαστή αγορά.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.